Felújítva mutatják be Káel Csaba operafilmjét

Katona József Bánk bán, forgatás, Káel Csaba
Budapest, 2001. június 20. A Vajdahunyadvárban forgatták a Katona József Bánk bán című színművéből készített film egyes jeleneteit. Az alkotást várhatóan a tél végén mutatják be. A film rendezője Káel Csaba, operatőre Zsigmond Vilmos. A képen: Zsigmond Vilmos és Káel Csaba. MTI Fotó: Sándor Katalin
Vágólapra másolva!
A Káel Csaba rendezésében, világhírű művészek közreműködésével készült Bánk bán című operafilmet 4K képfelbontásban mutatják be a magyar kultúra napján, január 22-én a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.
Vágólapra másolva!

A dalszínház közleményében felidézik, hogy 2002-ben mutatták be az ezeréves magyar államisághoz kapcsolódó ünnepségsorozat folyományaként Káel Csaba Bánk bán című operafilmjét, amely a magyarországi forgalmazást követően nemzetközi sikert is aratott, világszerte láthatták az operakedvelők. A nagyszabású film korának legkiválóbb szereposztásával valósult meg, a címszerepet Kiss-B. Atilla, Gertrudot Marton Éva, Melindát Rost Andrea alakította, míg a további szerepekben Gulyás Dénes (Ottó), Miller Lajos (Tiborc), Sólyom-Nagy Sándor (Petur bán), Réti Attila (Biberach) és Asztalos Bence (Sólom mester) állt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr kamerája elé. Az előadás zenei anyagát a Magyar Millennium Zenekara és a Nemzeti Énekkar művészei Pál Tamás vezényletével rögzítették.

Káel Csaba és Zsigmond Vilmos forgatnak Forrás: MTI/Sándor Katalin


Mint a közleményben áll, a Bánk bán című operafilm felújítása 4K felbontásban, az elérhető alkotók bevonásával készült a Nemzeti Filmintézetben (NFI). A kép felújításában Regéczy Viola fénymegadó és Lajos Tamás operatőr, producer vett részt, a Dolby Digital hang digitalizálását és felújítását pedig Oláh Ottó hangmérnök közreműködésével végezték el a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársai. Az operafilm ünnepélyes bemutatóját a magyar kultúra napján az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében tartják 18 órakor.

A vetítést megelőzően 17 órától kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt a film alkotói az Eiffel Műhelyház Bánffy termében.