Edzés és sport női szemszögből

Vágólapra másolva!
2023.08.29. 15:18
Címkék
A sport egészséget jelent? Határozottan igen! A rendszeres fizikai aktivitás jobb közérzetet, jó állóképességet és karcsú alakot tesz lehetővé. (x)
(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

A menstruáció, a hormonális változások vagy a nagy mell nem kell, hogy okot adjon a fizikai aktivitás elhagyására! A kielégítő sportolás kulcsa a testedre való hallgatás, az erőfeszítés intenzitásának az aktuális képességekhez való hozzáigazítása, és olyan ruhák használata, amelyek a legmagasabb kényelmet és támogatást nyújtják az edzés során.

Nézz a sportra női szemmel, és nézd meg, milyen támogatásra számíthatsz a sportruhák gyártóitól.

Edzés menstruáció alatt – hallgass a testedre és cselekedj!

A menstruáció és a ciklus későbbi szakaszai hatással vannak testedre és közérzetedre. Sokan kíváncsiak, hogy lehet-e sportolni menstruáció alatt, milyen előnyökkel és lehetséges kockázatokkal jár, és hogyan lehet hozzáigazítani az edzést ehhez az időszakhoz. A menstruáció alatti testmozgás minden nő egyéni döntése. Sok szakértő javasolja a fizikai aktivitást, hangsúlyozva, hogy a könnyű, lazító gyakorlatok sok előnnyel járhatnak. A legfőbb elv azonban az, hogy hallgass a saját testedre, és ne erőltesd túlzott diszkomfort esetén.

Lehet edzeni menstruáció alatt?

Igen, a menstruáció alatti edzés a legtöbb esetben biztonságos és előnyös. A rendszeres fizikai aktivitás enyhítheti a menstruációs tüneteket, például a hasi fájdalmat és az izomfeszességet, és csökkentheti az erre az időszakra jellemző hangulati ingadozásokat. Ebben az időszakban nincs mindenkire érvényes szabály az edzés intenzitását illetően – ez egyéni preferenciáktól és a közérzettől függ.

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

Milyen előnyökkel jár a menstruáció alatti testmozgás?

A menstruáció alatt végzett fizikai aktivitás számos előnnyel járhat. Íme a legfontosabbak:

• Fájdalomcsökkentés -néhány nő menstruációs fájdalmat tapasztal, amely a menstruáció következő napjaiban eltérő jellegű és intenzitású lehet. Az enyhe fizikai aktivitás ellazíthatja az izmokat és csökkentheti a diszkomfortot.
• Hangulatjavítás -Az edzés során endorfinok szabadulnak fel, amelyek a jó közérzetért felelős természetes hormonok. Ezek segíthetnek enyhíteni a menstruációval kapcsolatos hangulati ingadozásokat. A testmozgás csökkentheti az édesség iránti vágyat is.
• Ciklus szabályozása -a rendszeres fizikai aktivitás hozzájárulhat a menstruációs ciklus rendszerességének fenntartásához.
• Jobb keringés – Az edzés javítja a vérkeringést, ami segíthet csökkenteni a duzzadást és a nehéz test érzést.

Hogyan igazítsuk hozzá az edzést a menstruációhoz?

A legtöbb esetben a menstruáció alatti testmozgás biztonságos, de mindig érdemes hallgatni a testünkre. Ha súlyos fájdalmat, szédülést vagy egyéb panaszokat tapasztalsz - mondj le a tervezett edzésről. Tarts 2-3 napos szünetet és használd pihenésre és a megfelelő regenerációra.

Szeretnél elkezdeni edzeni? Az intenzív edzés növelheti a menstruációs fájdalmat és diszkomfortot. Ha gyengének érzed magad, válassz könnyebb edzésformát. Válassz jógát, gyaloglást, pilates-t, nyújtó- és relaxációs gyakorlatokat, amelyek segítenek enyhíteni az izomfeszültséget. Erős menstruációs fájdalom és erős vérzés esetén - kerüld az intenzív hasizom gyakorlatokat.

Tudj meg többet: Hogyan sportoljunk menstruáció alatt?

Úszás a menstruáció alatt? Ez lehetséges!

Ez lehetséges! Menstruáció alatt lehet medencében vagy nyílt vízben biztonságosan úszni. A legtöbb esetben nincs ellenjavallat a menstruáció alatti úszásra, és sok nő választja ezt a fizikai aktivitást, mert a víz segíthet enyhíteni a menstruáció okozta fájdalmat.

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

Az elégedettségednek a kulcsa a megfelelő higiénia és az igényeidnek megfelelő higiéniai termék kiválasztása. A menstruáció alatti úszáshoz tampon (a vérzés mértékétől függően válaszd ki a megfelelő méretet) vagy menstruációs csésze használata szükséges. Dönts kényelmes és jól illeszkedő fürdőruha mellett, amely mozgásszabadságot és lelki nyugalmat biztosít. Ne felejtsd el alaposan megmosni és megszárítani a testedet, miután elhagytad a medencét, aminek köszönhetően minimálisra csökkented az esetleges fertőzések kockázatát.

Női sport fehérnemű - válaszd ki a legjobb sportmelltartót

A jó sport fehérnemű, különösen a sportmelltartó kulcsszerepet játszik az optimális kényelem és mellvédelem biztosításában az edzések során.

A női mellek zsír-, mirigy- és kötőszövetből állnak, amely formát és rugalmasságot kölcsönöz nekik. A fizikai aktivitás, például futás, ugrás és erősítő edzés során a mellek függőleges, vízszintes és körkörös mozgásoknak vannak kitéve. Megfelelő támogatás nélkül ezek a mozdulatok a bőr megnyúlásához, a szövetek mikroszakadásaihoz és fájdalomhoz vezetnek.

A sportmelltartó stabilizátorként működik, csökkenti a mell mozgását edzés közben, így hatékonyan megelőzi a kellemetlen tapasztalatokat és az esetleges sérüléseket. Nagy mell esetében a megfelelően kiválasztott sportmelltartó a gerinc tehermentesítése szempontjából is fontos – segít a helyes testtartás megőrzésében edzés közben és minimalizálja a hátfájás kockázatát.

Sportmelltartó futáshoz - kicsi és nagy mell

Kis mellű nők számára elegendő lehet egy pamut sportmelltartó. A kis mellre szánt melltartónak nem kell nagy kompressziót biztosítania - kis mell esetén sztenderd alátámasztásra és a mellbimbók védelmére van szükség az edzőfelső anyagához való dörzsölődéstől.

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

 

A közepes és nagy mellek merev alátámasztást és a mellmozgások hatékony csökkentését igénylik edzés közben. A legjobb, nagy mellre szánt sportmelltartók modern poliészter és elasztán kombinációjából készülnek. A keverék garantálja a női mellek optimális merevítését és stabilizálását, miközben teljesen biztonságos a bőr számára. Emellett a kiválasztott gyártók által alkalmazott innovatív technológiák (pl. NB Dry a New Balance melltartókban) növelik a fehérnemű használatának kényelmét, szárazon és hűvösen tartják a mell bőrét, még a legintenzívebb edzések során is.

Szintén olvasd el: Hogyan válasszak jó sportmelltartót?

Hogyan válasszam ki a legjobb sportmelltartót?

A megfelelő sportmelltartó kiválasztása komoly kihívást jelenthet. Hogyan lássunk neki? A legjobb, ha ezt lépésről lépésre, a testünk és a termék paramétereinek elemzésével végezzük.

1. Jól illeszkedő méret – válassz olyan méretű sportmelltartót, amely megfelelő merevítést és tartást biztosít. Pontosan mérd meg a tested méreteit (a mell alatti kerület és a mell legszélesebb részének kerülete), majd hasonlítsd össze az eredményeket a gyártó táblázatával.
2. Merev felépítés – a sportmelltartók sokféle stílusban kaphatók, és többek között a pántok szélességében, alakjában és elhelyezkedésében, valamint a nyakkivágás magasságában térhetnek el. Olyan modellt válassz, amelyben jól érzed magad, és melleid megfelelő támasztásban részesülnek.
3. Helyes kompresszió – A sportmelltartónak biztosítania kell a kívánt kompressziót, azaz a melleket a testhez közel kell tartania, de túlzott nyomás nélkül. A nagy méretű sportmelltartók általában nagyobb kompressziós aránnyal rendelkeznek, hogy jobban támogassák a nagyobb melleket.
4. Jó tartás a mell alatt – ügyelj arra, hogy a melltartó tartós, rugalmas támasztószalagokkal rendelkezzen a mell alatti részen, amelyek segítenek a helyükön tartani a melleket mozgás közben, és megakadályozzák, hogy a mellek kicsússzanak a melltartóból, például ugrás vagy futás közben.
5. Anyag és légáteresztő képesség - válassz kiváló minőségű, légáteresztő anyagból készült melltartót, amely biztosítja a kényelmet és a nedvességelvezetést edzés közben. A leggyakrabban használt anyagok: pamut, poliészter, elasztán és poliamid.
6. Állítható pántok – a sportmelltartó pántjainak beállításával még jobban hozzáigazíthatod a melltartót preferenciáidhoz és az általad űzött sporthoz.
7. Kényelmes rögzítés – ügyelj arra, hogy a melltartó rögzítése kényelmes legyen, és ne okozzon horzsolást vagy diszkomfortot. A kis- és közepes mellekre szánt sportmelltartók csat nélküli szerkezetekben (fejen áthúzva vehetők fel) is kaphatók. A nagy mellekre szánt sportmelltartók elöl kényelmes csatokkal rendelkezhetnek.
8. Stílus és dizájn – válassz olyan sportmelltartót, amelyik ... egyszerűen tetszik! Egyes fizikai tevékenységek, például futás, fitnesz vagy erősítő edzés esetén – egy megfelelően felépített sportmelltartó sikeresen helyettesíheti a sportpólót.

Nézd meg a New Balance kínálatát! A sportmelltartók kategóriájában a legkiválóbb minőségű alsóneműk széles választékát találod aktív nők számára.

A mozgás nem csupán egy edzésforma – öröm, energia és erő is, amely életed minden területére pozitívan kihat. A rendszeres testmozgás javítja a fizikai állapotot és a közérzetet. Legyen a mozgás mindennapi szövetségesed az egészség és a boldogság felé vezető úton!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik