Muszáj győzni – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.09.21. 00:23

NINCSENEK KÖNNYŰ ELLENFELEI a Ferencvárosnak az Európa-konferencialiga F-csoportjában. Sőt! Nem túlzás azt állítani, valamennyi kalapból az egyik legnehezebb csapatot kapta, az olasz Fiorentina az előző kiírás döntőse (a kupát a West Ham hódította el), a belga Genk az FTC-hez hasonlóan a Bajnokok Ligája selejtezőköréből esett ki, az első ellenfél, az FK Csukaricski a szerb bajnokság harmadik helyezettje.

Noha a Ferencváros a labdarúgók pénzben kifejezett értékét tekintve csupán a mai ellenfelet, az európai kupaporond csoportkörében első alkalommal szereplő Csukaricskit előzi meg, Hajnal Tamás még a sorsolás helyszínén, Monte-Carlóban úgy fogalmazott, a csapat elvárása önmagával szemben a továbbjutás.

Nem lesz egyszerű, s nem csupán azért, mert a Fiorentina és a Genk is „többet ér”. Noha a mondás szerint általában az új seprő jól seper, a Magyar Kupában elért 8–0-s győzelem után Dejan Sztankovicsnak a Csukaricski elleni találkozó lesz az első jelentős tétmérkőzése a zöld-fehérek kispadján. Bár Máté Csaba önbizalmukat visszanyerő futballistákat hagyott rá, össze kell még csiszolódniuk a szerb szakvezetővel – Dejan Sztankovics tökéletesen ismeri a Csukaricskit, hiszen a szerb Szuperligában hat alkalommal vezette győzelemre a Crvena zvezdát ellene.

Nekem a legfontosabb üzenet, hogy harap a Fradi, valamint a csapat önmagával szembeni elvárása. Magyarán: meg kell érnie a tavaszt. Nagy ügy, mondhatnánk, a 2022–2023-as
Európa-liga-sorozatban is eljutott addig. Ám abból nem szabad kiindulni, hogy az El eggyel magasabb értékű, mint az Ekl, ami ott sikerült, az itt is megy. A Nemzeti Sport szerdai számában az együttes középső védője, Samy Mmaee pontosan fogalmazott: bizonyítani kell, hogy az előző idénybeli szereplés nem csupán a véletlen műve volt.

Magam a győzelem mellett két dolgot várok a találkozótól. Sztankovics hozzáteszi a pluszt, amiért a vezetőség bizalmat szavazott neki – többek között a szenvedélyt, továbbá a meg nem alkuvó szerb mentalitást. A másik Varga Barnabással kapcsolatos: remélem, a Pakssal gólkirály 28 éves csatár ismét bizonyítja, hosszú időre megoldja a Ferencváros és a magyar válogatott csatárgondjait.
Pontosabban fogalmazva: ha a pályán van, nincs gond.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik