Szenzáció: soha nem látott dolgot találtak a börzsönyi aranybányáknál

Só-hegy, börzsöny
A Só-hegy már a távolból is impozáns
Vágólapra másolva!
Szenzációs felfedezést tettek a Börzsönyben, az egykor ott zajló aranykitermelés egyik fontos helyszínén: az egyik aranybánya lerakója alatt új ásványt fedeztek fel. Az ásványt azonosító tudós után kanatzidisnek nevezett anyagról máris úgy vélik, hogy rendkívül hasznos lehet később az energetikában.
Vágólapra másolva!

Nem mindennapi megtiszteltetésben részesült Mercouri Kanatzidis, a Northwestern Egyetem szervetlen kémiával foglalkozó tudósa, ugyanis a Nemzetközi Ásványtani Társaság nyáron hozott döntése alapján róla neveztek el egy újonnan azonosított ásványt, a kanatzidist. A tudós most a Mining.com portálnak nyilatkozva beszélt az egyelőre tudományos, ám később akár gazdasági jelentőséget is kapható felfedezésről.

Elmondása szerint a fekete színű, fémes hatást keltő ásvány nagyon jó termoelektromos anyag. Elnyeli a hőt, és tulajdonságai miatt alkalmas lehet arra, hogy az elnyelt hőből elektromosságot termeljen. A professzor véleménye az, hogy idővel az energiaátalakításban is ígéretes ásvány lehet, de szupravezetőként is megállhatja a helyét a kanatzidis, ami kémiailag a kalcogenidek anyagosztályába tartozik. Ezek kéntartalmú anyagokat jelölnek, az ókorban a réz előállításánál volt szerepük.

Napjainkban az ilyen anyagokat az olajiparban, a napelemek előállításánál, a röntgen technológiákban, illetőleg más anyagokhoz rendelve is használják.

Az ásvány ipari felhasználása persze azonnal nem kezdődhet meg, egyelőre annak tudományos leírása zajlik a Firenzei Egyetem Természettudományi Múzeumában tárolt ásványmintával.

A Só-hegy látképe a Börzsönyben Forrás: Life.hu

A felfedezésnek ezen a ponton jelentkezik páratlan magyar vonatkozása, ugyanis a régi-új, ígéretes ásvány mintája Magyarországról került Firenzébe. A Börzsönyben tárták fel, Alsó-Rózsa térségében. Ez a terület több alkalommal fontos érckitermelésnek adott otthont, a legutóbb a 18. században hoztak onnan felszínre aranyat is. Az ásvány egy régi aranybánya lerakója alatt volt, vagyis olyan részen, ahová a kitermelt föld és egyéb hulladék került.

A Börzsöny tehát egy újabb dologról válhat ismertté, miután legutóbb az ottani aranytartalékokról szóltak a hírek.

A börzsönyi arany egyébként időről időre a figyelem középpontjába kerül. Legutóbb akkor, amikor néhány éve egy vállalkozó azzal az állítással lépett a nyilvánosság elé, hogy a Börzsönyben még akár 50 ezer milliárd forint értékben rejtőzhet arany és ezüst is. De ha ez a felmérés téves, akkor is legalább 13 ezer milliárd forintnyi nemesfémnek kell ott lennie.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ott rövid időn belül aranybánya nyílhat, ahogy a mostani ásványtani felfedezésből sem következik az, hogy a Magyarországon azonosított kanatzidist hamarosan már a napelemek gyártásához szállítják. A felfedezésnek egyelőre tudományos jelentősége van, ahogy a Börzsöny többezer milliárd forint értékű aranytartaléka is egy ideig még biztosan a földben marad.