szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gumibitumenből készült utak tartósabbak, mivel kisebb a kátyúk és nyomvályúk kialakulásának esélye a hagyományos bitumennel készült utakhoz képest.

Új, gumibitumen felhasználásával készült szakaszt adtak át az M83 számú autóúton, amelyhez a MOL zalaegerszegi gyárából érkezett az alapanyag, írja a MOL. Az útpályaszerkezet alap- és kötőrétegében mintegy 10 ezer tonna gumibitument használtak fel, így Magyarország leghosszabb, 36 kilométeres gumibitumenes útszakasza épült meg. A gumibitumenből készült utak tartósabbak, mivel kisebb a kátyúk és nyomvályúk kialakulásának esélye a hagyományos bitumennel készült utakhoz képest. A gumibitumen emellett környezetbarát megoldás, hiszen az előállításához használt gumiabroncsokat hasznosítanak újra.

A MOL Zalai Finomítójában 2012-ben kezdték meg a gumibitumen gyártását, évi 5000 tonna kapacitással. A megnövekedett keresleti igényekre reagálva a MOL - szintén a Zalai Finomítóban - egy évi 20 ezer tonna gumibitumen gyártására képes új üzemet is épített, amely 2020-ban készült el. A vállalat a gyártás indulása óta összesen 4500 tonna gumiőrleményből állított elő gumibitument, amely mintegy 750 ezer használt személygépkocsi abroncs hulladékából készült, és eddig 180 kilométernyi útszakasz építésénél használták fel.

„A MOL kiemelt stratégiai célja a régió körforgásos gazdaságának beindítása, éppen ezért alapanyagként és energiaforrásként tekintünk mindenre. Célunk, hogy a hulladékokból újra hasznos termékeket tudjunk előállítani, és ezzel is csökkentsük a környezeti terhelést. A gumibitumen előállítása és forgalmazása tökéletes példája a törekvéseinknek, hiszen egyrészt a használt gumiabroncs környezetbarát újrahasznosításához járul hozzá, másrészt minőségi alapanyagot biztosít az ipari szereplők számára” – mondta Hazuga Károly, a MOL Magyarország Downstream ügyvezető igazgatója

A Veszprém vármegyei Pápa határában, a 83-as főútnak a várost Győrrel összekötő, kétszer kétsávos szakasza avatóünnepségén Orbán Vikor miniszterelnök is részt vett.