szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2024 januárjától minden ingatlan eladásánál vagy bérbeadásánál, valamint új épületek kivitelezésénél újfajta energetikai tanúsítványt kell elkészíttetni. A fontosabb tudnivalók.

November elsejétől új épületenergetikai szabályok lépnek hatályba, megváltozik az épületek megfelelőségét igazoló energetikai számítási módszer, és megújul az épületek energetikai tanúsítási rendszere is. A változások minden lakáseladót, bérbeadót, építőt és felújítót érintenek, a fontosabb tudnivalókat az rtl.hu foglalta össze.

Az energetikai tanúsítvány egy épület energiafogyasztásáról közöl hiteles adatokat. Azt mutatja meg, hogy az épület fenntartása mennyi energiába kerül. Minél kisebb energiaigénye van az ingatlannak, annál kedvezőbb energetikai minőségi osztályba sorolják.

Ingatlanok eladásakor és bérbeadásakor a tulajdonos kötelezettsége az eneregetikai tanúsítvány beszerzése, új épület építésénel pedig az építtetőjé, de kell a tanúsítvány a lakossági és céges energiahatékonysági támogatási pályázatokhoz vagy a lakáscélú zöld hitelekhez is.

Nem kell ugyanakkor energetikai tanúsítás az önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 négyzetméternél kisebb alapterületű épületre, 4 hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatást és pihenést szolgáló épületre (hétvégi ház, nyaraló), hitéleti célra szánt épületre, és a használatba vételi engedélyt (bejelentést) megelőző tulajdonos csere esetén.

Az energiatanúsítványt vagy annak másolatát a lakás eladójának vagy bérbeadójának a szerződés megkötésének napjáig be kell mutatni a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és azt legkésőbb a birtokba adás napjáig át is kell adni, de a tanúsítvány kódszámát (HET-szám) újabban nem kötelező beleírni a szerződésbe.

2024. január elsejétől már minden ingatlaneladáshoz és -bérbeadáshoz új energetikai tanúsítványt kell készíteni. Az új tanúsítási rendszerben is 12 energiahatékonysági kategória lesz, de dupla betűs helyett egy betűs jelzéssel, a legkedvezőtlenebb I-től a leghatékonyabb A+++-ig. Az új tanúsítvány a korábbi 10 helyett 5 évig lesz érvényes.

Az új energetikai tanúsítványnak többek között a következőket kell tartalmaznia:

  • az összefoglaló lapot,
  • a tanúsított ingatlan határoló és nyílászáró szerkezeteinek, valamint az épülettechnikai rendszereinek tanúsítás idején meglévő állapotának adatait,
  • az energiafelhasználási adatokat az ingatlan energiahordozónkénti számított energiafogyasztásáról és felhasználási céljairól,
  • a korszerűsítési javaslatokat és a korábbinál bővebb fotódokumentációt,
  • a közérdekű nyilatkozatok és az alkalmazott szabványok listáját,
  • a mintalapokat az épülettechnikai rendszerek, alternatív energiák, szerkezeti elemek, valamint épülettípusok ikonjaival,
  • a tanúsító adatait,
  • a tanúsítvány kiállításának időpontját,
  • a tanúsítvány azonosító kódját,
  • a tanúsítvány QR-kódos elérhetőségét az Országos Építésügyi Nyilvántartás online felületen (e-epites.hu); ezt papír alapon is megkapja a lakástulajdonos a tanúsítótól.