szerző:
Tetszett a cikk?

A központi kormányhoz fordultak támogatásért az Amazonas vidék lakói, mert az aszály miatt még szerény életszínvonalukat sem tudják megtartani Brazíliában.

Rendkívüli állapotot hirdettek Manausban, Amazonas állam fővárosában és 20 másik városban, mert a folyók vízszintje rekordalacsonyra süllyedt, és emiatt a hajózás szinte lehetetlenné vált a régió többi folyóján. A nehéz helyzetbe került városokba és falvakba légi úton szállítják az élelmiszert és a gyógyszert, de ez nem pótolja a szokásos ellátást, amely eddig hajókon érkezett.

Volt olyan hajó, amelyik zátonyra futott. “Lassan jött a segítség, a víz viszont villámgyorsan eltűnt“ - magyarázza a helyzetet a 67 éves kapitány a BBC tudósítójának. Elmondta azt is, hogy “olyan sziklákat és partokat látunk most, amelyeket soha életünkben nem vehettünk észre, mert víz alatt voltak”. Ez a hajó élelmiszert szállított a közeli településeknek, amelyek most hiába várják az utánpótlást.

Még rosszabb helyzetbe kerültek a halászok, akik generációk óta ebből éltek, de a halak eltűntek a vízzel együtt. Halott folyami delfinek tetemei látszanak a száraz partokon.

Az igazi kárvallottjai az aszálynak az őslakosság törzsei, amelyek egész létüket a vízre alapozták. Ők azt kérték a központi kormányzattól, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területnek a régiót, és kapjanak ennek megfelelő támogatást. Lula elnök baloldali kormánya a szívén viseli az őslakosság sorsát, ellentétben elődjével, Jair Bolsonaróval. Ő azokat a vállalkozókat támogatta, akik az Amazonas őserdő kipusztításával akartak meggazdagodni. Lula elnök fellépett ez ellen, de tudatában van annak, hogy a régió felemelkedéséhez olyan hatalmas összeg kellene, amellyel a központi kormány sem rendelkezik.

Marina Silva környezetvédelmi miniszter közölte, hogy csapatot állít össze, amely szervezi Amazónia megsegítését. Egyelőre élelmiszercsomagokat küldenek azoknak a településeknek, amelyeket a szárazság elvágott a külvilágtól.

A legnagyobb gond az őslakosság számára a vízhiány – írja a londoni Guardian: mérföldeket kell gyalogolniuk az esőerdőkben, hogy vízhez jussanak. Csakhogy gyakran szennyezett a víz, és ettől sokan megbetegszenek, miközben az orvosok és a gyógyszerek is nagyon nehezen juttathatók el az őslakossághoz.

Miért e szörnyű aszály?

Brazília kormányának szakértői azzal magyarázzák a hatalmas vízhiányt, hogy jóval kevesebb eső esik, mint korábban. Ez részben a globális klímaváltozás hatása, de nagy szerepe van ebben az El Nino jelenségnek is.

Az El Nino hatás globálisan a hőmérséklet emelkedését okozza, ez természetesen régiónként nagyon eltérő időt jelent: az Egyesült Államokban és a Mexikói-öböl környékén melegebb és csapadékosabb az időjárás, míg a déli trópusokon a szárazság okozhat gondot.

A legutóbbi nagy El Nino 60 millió ember megélhetését és élelmiszer-biztonságát veszélyeztetette Dél-Amerikában 2015-16-ban.

“Nemcsak ez okozza az aszályt“ – hangsúlyozza a Kaninde szervezet vezetője Rondonia államban, ahol ők képviselik az őslakosság érdekeit. “Látja a füstöt az égen? Ez azt jelenti, hogy nem állt le az esőerdők kipusztítása annak ellenére, hogy a kormány ezt elrendelte Brazíliában” – nyilatkozta a Guardian tudósítójának a helyszínen.

Nyitókép: a kiszáradt Puraquequara tó Amazonas államban