szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már most több mint 300 megawattal nagyobb, mint a tavalyi egész éves növekedés.

Örvendező Facebook-posztban hívta fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium arra, hogy a MAVIR adatai szerint október elejével bezárólag idén már 1389 megawattal bővült a teljes hazai naperőművi kapacitás. Szóval, most összesen több mint 5400 megawattnyi kapacitás működik az országban.

Az első három negyedév kapacitásbővülése így már a teljes tavalyi bővülést meghaladja, több mint 300 megawattal.

A magyarországi beépített kapacitásból

  • az ipari naperőművek 3276 megawattal,
  • a háztartási méretű napelemes rendszerek pedig 2131 megawattal részesülnek.

Az 50 kilowatt feletti naperőművek a villamosenergia-rendszer összes beépített teljesítményének több mint 30 százalékát adják. Az 50 kilowatt alatti rendszerekből a korábban 2030-ra várt 200 ezres darabszámhoz képest már most több mint 236 ezer üzemel itthon. Az elmúlt évtized végéhez képest négyszer több háztartási méretű napelemes rendszer működik tehát már Magyarországon, újságolja az EM pénteki posztja.

Nem mulasztják el megemlíteni azt sem, hogy jövőre indul a Napenergia Plusz Program, több mint 75 milliárd forintos keretösszeggel. Itt napelem és energiatároló telepítéséhez lehet pénzre pályázni – csak így, együtt, „sima" napelem-telepítésre nem vonatkozik. És csak az új, bruttó elszámolási rendszerben indulók élhetnek vele.