szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fehér Ház szerint a kiválasztott hét projekt több mint 40 milliárd dollár befektetést vonz majd.

Hétmilliárd dollárt biztosít Joe Biden hét amerikai államban tisztahidrogén-központok létesítésére, jelentette be a Fehér Ház pénteken. A majdani, regionális hidrogénközpontok célja, hogy a lehető legnagyobb arányban kiváltsák a fosszilis tüzelőket a közlekedésben, gyártásban és energiatermelésben.

Az USA 2050-re nettó zéró kibocsátásúvá akar válni, és a Fehér Ház szerint a tiszta hidrogénnek kulcsfontosságú szerepe lesz ennek elérésében. Hidrogén többféleképpen gyártható, ha fosszilis tüzelőből – földgázból – gyártják, akkor is lehet a végeredmény tiszta, amennyiben a gyártóüzem kibocsátását szénmegkötő technológiával fogják be. De a legtisztább hidrogén gyártásának minden lépése kibocsátásmentes, ezt akkor lehet elérni, ha víz elektrolízisével (bontásával) állítják elő, melyhez teljes mértékben megújuló energiát használnak fel.

A most jutalmazott projektek java teljesen kibocsátásmentes hidrogéngyártást ígér, kisebb részük pedig a kibocsátott szén-dioxid megkötésével gyártaná a gázt. A Fehér Ház szerint a kiválasztott hét projekt több mint 40 milliárd dollárt vonz majd magánbefektetőktől, és munkahelyek tízezreit teremti majd meg. A nyertes projektek Kaliforniában, Washington államban, Minnesotában, Texasban, Pennsylvaniában, Nyugat-Virginiában és Illinoisban létesülnek.

Rá is fér a pénzinjekció a tisztahidrogén-projektekre, mert egyelőre elég csehül állnak világszerte. Nemrég jött ki a Nemzetközi Energia Ügynökség felmérése, mely kimondta: egyelőre csak szavak szintjén fontos a kormányoknak a kibocsátásmentes hidrogén, melyek valójában se pénzt, se valódi akaratot nem tolnak a hangzatos projektek mögé.

(AP)