szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervek szerint a sas és a héja hetente többször is ráijesztene a téren összeverődő galambcsapatokra, hogy azok ne tudjanak visszatérni. Soproni Tamás polgármester azt reméli, ezzel pontot tehet egy több évtizedes probléma végére.

Sassal és héjával látnak neki a galambgate megoldásának a VI. kerületben, olvasható Soproni Tamás Facebook-posztjában. A polgármester leírása szerint immár sok évtizedes probléma abban áll, hogy a galambok ürülékkel borítják be a Nyugati teret, ráadásul fertőző betegségeket is terjesztenek.

Sosó, a szirti sas és Törpi, a rettenet, a Harris-héja mostantól hetente két-három alkalommal fogja riogatni a galambokat a téren, hogy azok a háztetőkön elhelyezett, kukoricával teleszórt ketrecekben keressenek menedéket, ahonnan aztán elszállítják őket. Ezzel a VI. kerület solymásza, Fuszonecker Gergő szerint jövő nyárra nagy valószínűséggel száz alá csökkenhet a tér galambjainak a száma.

Az ürülék mennyisége 100 galamb folyamatos jelenlétével évente közel 1 tonna lenne, itt pedig több mint 1000 madárról lehet szó. Az önkormányzat oldala szerint a galambok csapdázása rendkívül humánus módon történik, a kukoricával teleszórt ketrecekbe csalogatják a galambokat, ahonnan kifelé nem vezet út.

Arról nem szól sem a közlemény, sem a bejegyzés, hová kerülnek a madarak a befogás után, de az ígéretek szerint egy év múlva már merőben más környezet alakulhat ki a vadmadaraknak köszönhetően.