szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is egyeztetett Joe Biden amerikai elnök szombaton, aki mindkét telefonbeszélgetésben hangsúlyozta a civilek védelmének fontosságát.

Izrael háborúban
Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A háború legfontosabb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

A Fehér Ház közleménye szerint az izraeli kormányfővel folytatott beszélgetés során Biden biztosította Netanjahut, Washington mindenben támogatja Izrael civilek védelmében tett erőfeszítéseit.

A közleményben leszögezik: az Egyesült Államok együttműködik az ENSZ-szel, Egyiptommal, Jordániával, Izraellel és a térség más országaival annak érdekében, hogy a civil lakosság élelmiszerhez, ivóvízhez és orvosi segítséghez jusson.

Biden külön egyeztetett a palesztin elnökkel, akivel először beszélt a Hamász iszlamista terrorszervezet múlt héten Izrael ellen indított támadása óta. A beszélgetés során bírálta a Hamászt, leszögezve, hogy a Gázai övezetet irányító iszlamisták "nem segítik elő a palesztin nép méltósághoz és önrendelkezéshez való jogát". Közölte továbbá, Washington segít a Palesztin Hatóságnak a palesztinoknak nyújtandó humanitárius segítségben, különösen ami a Gázai övezetet illeti.

IDF: Izrael csak akkor kezdi meg a "jelentős katonai műveleteket", ha a civilek elhagyták a területet

A szárazföldi támadás még nem indult meg.

Az amerikai védelmi minisztérium mindeközben bejelentette, hogy egy második repülőgép-anyahajót is vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe.

Lloyd Austin védelmi miniszter arról beszélt, a döntés célja, hogy megakadályozzák az Izrael elleni műveleteket, illetve hogy elejét vegyék a harcok esetleges eszkalációjának.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2200-at, a sebesülteké pedig a hatezret.