szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szárazföldi támadás még nem indult meg.

Izrael háborúban
Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A Hamász több mint kétszáz civilt ejtett túszul, akikért cserébe palesztin foglyok szabadon bocsátását követelik. A fogolycseréket, a tűzszüneti megállapodást és a konfliktus más fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

Izrael csak akkor kezd "jelentős katonai műveleteket" Gázában, ha úgy látja, hogy a civilek elhagyták a területet - nyilatkozta az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Jonathan Conricus alezredes a CNN-nek.

"Nagyon fontos, hogy a gázai emberek tudják, hogy nagyon-nagyon bőkezűek voltunk az idővel. Bőségesen figyelmeztettük őket, több mint 25 órát adtunk. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy itt az ideje, hogy a gázaiak elhagyják a területet."

Azt üzente,

"fogjátok a holmitokat, menjetek délre, őrizzétek meg az életeteket, ne essetek a Hamász csapdájába."

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton már azt közölte, "jön a következő szakasz", készen állnak.

Gáza 2 millió lakosának több mint fele az északi részen él, annak evakulására szólított fel Izrael. Palesztinok tízezrei menekültek már el, ezzel viszont a déli részek még zsúfoltabbá válnak.

A Gázai övezetben az elmúlt 24 órában 300 palesztin halt meg, 800 megsérült, többségében nők és gyerekek - közölte a palesztin Egészségügyi Minisztérium.

A szombati nap legfontosabb híreit itt éri el.