Meghalt Éri Péter

2023.10.15. 14:26
Életének 70. évében vasárnap meghalt Éri Péter Kossuth-, Liszt Ferenc- és Martin György-díjas zenész, népzenész, a Muzsikás együttes tagja – tudatta Facebook-oldalán a művész lánya és az Óbudai Népzenei Iskola.

Éri Péter 1953. november 11-én született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) angol–román–néprajz szakán végett.

A néptánccal már gyermekkorában szoros kapcsolatba került, majd a VDSZ Bartók Béla Táncegyüttes alapító tagja lett. Mestere volt Tímár Sándor, de idős falusi táncosoktól is sokat tanult.

Mint a Muzsikás együttes honlapján olvasható, Éri Péter nevelőapja Martin György tánc- és zenefolklorista volt, aki őt már kicsi gyermekkorától rendszeresen elvitte a gyűjtőútjaira, ahol a népzene, néptánc legjobb falusi mestereivel találkozott.

A kalotaszegi legényes táncot már tízéves korában stílushűen ismerte, 14 éves korában lett a Bartók Béla néptáncegyüttes szólistája, a zenét autodidakta módon tanulta. 1975-től a Sebő együttes nagybőgőse. A Muzsikás rendszeres vendégzenésze 1978-ig, azóta az együttes tagja volt, brácsán, kontrán, különböző furulyákon és mandolinon zenélt, énekelt.

A Muzsikás hangmérnöke, a népzenei feldolgozások szerzője, a Magyar Rádió rendszeres népzenei műsorának szerkesztője és készítője volt

– áll a honlapon.

A művészt a Muzsikás együttes tagjaként 1995-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. Az együttes 1999-ben Kossuth-díjat is kapott a magyar hagyományos népzene hazai és nemzetközi népszerűsítésében végzett állhatatos tevékenységéért, művészi munkásságáért.

Éri Péter az idén a népművészet területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Martin György-díjat kapott.