Szoros mérkőzésen kikaptak férfi kéziseink Tatabányán a csehektől

Vágólapra másolva!
2024.01.05. 18:05
null
Fotó: Török Attila<br /><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/ferfi-kezi-magyarorszag-csehorszag-25-26-fotok-torok-attila--7555" target="_blank"><strong>A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!</strong></a><br />
A magyar férfi kézilabda-válogatott 26–25-re kikapott Csehországtól a jövő héten kezdődő Európa-bajnokság előtti egyetlen nyilvános felkészülési mérkőzésén. A magyar válogatott szombaton még egy mérkőzést játszik a cseh válogatottal, ez azonban zárt kapus lesz, és nem számít hivatalos összecsapásnak a két gárda között.

FÉRFI KÉZILABDA, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 25–26 (12–12)
Tatabánya, 5500 néző. V: Pavicsevics, Raznatovics (montenegróiak).
MAGYARORSZÁG: Palasics – Krakovszki Zs. 1, ANCSIN 4, Hanusz 2, Bánhidi 3, SZITA 4, Bóka 1. Csere: Bartucz (kapus), Sipos A., Máthé 4 (2), Imre B., Ilic, Ligetvári, Bodó, Rosta M. 2, FAZEKAS G. 3, Krakovszki B., Szöllősi Sz. 1. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
CSEHORSZÁG: Mrkva – Sterba 1, KASPÁREK 4, Havran 1, Solák, KLÍMA 6, HRSTKA 6 (3). Csere: Hrdlicka (kapus), Reichl 1, Piroch 1, Babák 3, Hozman 1, Trkovsky 1, Morkovsky, Nantl, J. Patzel 1, Reznicky, V. Patzel. Szövetségi kapitány: Xavi Sabaté
Az eredmény alakulása. 10. p.: 5–4. 13. p.: 7–5. 16. p.: 9–7. 24. p.: 9–11. 36. p.: 16–12. 40. p.: 18–15. 46. p.: 20–19. 54. p.: 22–24. 57. p.: 25–25. Kiállítások: 4, ill. 10 perc. Hétméteresek: 3/2, ill. 3/3
MESTERMÉRLEG
Chema Rodríguez:
– Szerettem volna mindenkit pályára küldeni, hogy a játékosok érezzék a ritmust és szerezzenek egy kis önbizalmat az Eb előtt. Egy góllal kikapni, ikszelni, vagy egy góllal nyerni, igazából egy ilyen meccsen teljesen mindegy. Külön nem készültünk túl sokat a csehek elleni találkozóra, hiszen nem ez a lényeg, hanem már az Európa-bajnokság, de amit látni akartunk, azt láttuk.
Xavi Sabaté: – Mindkét csapat kipróbált sok mindent, szoros meccset játszottunk a magyarok ellen. Nekem az volt a legfontosabb, hogy a játékosaim hatvan percen át harcoltak, ezért tudtunk nyerni a végén. A győzelem mentális szempontból is jobb, mert önbizalmat ad a csapatnak, még akkor is, ha ezen a meccsen nem volt olyan fontos az eredmény. De azért jobb egy sikerrel menni azt Eb-re!

NYILATKOZATOK

„Mindegy, hogy barátságos vagy Eb-meccs, nálunk aki felhúzza magára a címeres mezt, annak csak a győzelem elfogadható. Ez alól ez a meccs sem volt kivétel, maradt bennem hiányérzet. Az előző hetekben még a fizikai dolgokon volt a hangsúly, csak most az elmúlt napokban jöttek elő a taktikai dolgok, szóval van bennünk tartalék. Ha az Eb-n minden meccset megnyerünk, nem leszek csalódott” – mondta Fazekas Gergő, a magyar válogatott irányítója.

„A 25 lőtt gól ugyan aránylag kevés, de mégsem vagyok elégedetlen a támadójátékunkkal, rendre sikerült ziccereket kidolgoznunk, és én is jó előkészítésekből tudtam gólokat lőni. Lassabban játszottunk, de nem tartalékoltunk, próbáltunk azért futni, de a csehek mindig jól visszarendeződtek. Sokat egy-egyeztek, mint Izland, de mégsem hozzájuk hasonlítanám őket. Szoros a csoportunk, ahogyan a többi meccsen, úgy azon is a napi forma és egy kis szerencse dönthet” – mondta Szita Zoltán, a magyar válogatott balátlövője.

ÖSSZEFOGLALÓ

Lékai Máté maradt ki a magyar férfi kézilabda-válogatott első 2024-es meccskeretéből Tatabányán, a Csehország elleni találkozó pedig egyben az utolsó hivatalos összecsapás volt a január 10-én kezdődő Európa-bajnokság előtt. Látszott, hogy még egyik együttes sem érte el az üzemi hőfokot, és keresi magát, de több-kevesebb sikerrel próbálta játszani a saját játékát. Inkább a folyamatos próbálkozás volt a jellemző, a felek nem akartak mindent megmutatni az Eb előtt.

Elszakadni egyik csapat sem tudott a másiktól, még lépéselőnybe kerülni is alig-alig. A csehek korán kapust cseréltek, Tomás Mrkva egy védés után mutatta a kispadnak, hogy nem tudja folytatni a játékot, farizomsérülés miatt már vissza sem jött. A csehek a huszadik percben vették át először a vezetést, a különbségből Fazekas Gergő labdaeladása után kapott üres kapus góllal gyorsan kettő lett, a Plock irányítója nem értette meg magát Rosta Miklóssal.

Felpörögni továbbra sem sikerült, de azért tudtak kézilabdázni a mieink, ha akartak: egy perc alatt visszahozták a meccset, előbb Bóka Bendegúz talált be, majd Rosta maradt olyan egyedül a cseh hatos fal közepén, hogy nemcsak ő lepődött meg, hanem a vendégvédelem sem nagyon értette, a sok fehér mezes között hogyan nem vették észre az egy szem piros felsőst.

A szünetben a tatabányai Bartucz László állt a magyar kapuba a jól védő Palasics helyett, a játék képe viszont ezután sem változott meg. A második félidő tizedik percében először fordult elő, hogy három góllal ellépett az egyik gárda, Bánhidi Bence találatával a magyar együttes volt az, más kérdés, hogy a vendégeknek sikerült hat perc alatt ledolgozniuk a hátrányt, a 60. percben pedig már egy góllal vezettek, és az utolsó pillanatban szerzett góllal meg is szerzeték a győzelmet.25–26

Chema Rodríguez szövetségi kapitánynak még a szombati, zárt kapus meccsen lesz lehetősége csiszolni a játékon.

PERCRŐL PERCRE

Forrás: MKSZ
Forrás: MKSZ


A magyar válogatott szombaton még egy mérkőzést játszik a cseh válogatottal, amely azonban zárt kapus lesz, és nem számít hivatalos összecsapásnak a két gárda között.

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Ilyen nincs, Klíma tízről a jobb felsőbe lő egy másodperccel a vége előtt. 25–26!

60. perc Időkérés a csehektől.

60. perc Patzel kényszerlövését fogja Bartucz, 20 másodperc emberelőny van még. Fazekas a jobb alsóba lő a blokk segítségével, 25–25!

59. perc Fazekas ütempasszát Rosta a hatosról a bal alsó sarokba vágja. 24–25!

58. perc Klíma megtekeri Fazekas vállát, minimum két perc.

57. perc Klíma két védővel a nyakán is kikerüli a harmadikat, és a bal alsóba lő. 23–25

56. perc Reichl belép, kontra, Ancsin lövése majdnem kettétöri a lécet.

55. perc Hatosfal már nálunk, de mindegy, Klíma a szaggatottról a jobb felsőbe lő. Ancsin azonnal válaszol. GYÖNYÖRŰ ÁTLÖVÉSGÓL!

55. perc Nyitott védekezés nálunk, azonnal időt kérnek a csehek.

55. perc Máthé lövése a lécen csattan.

54. perc Magyar időkérés.

54. perc Máthé eladja, Klíma belövi.

52. perc Bodó eladja, Piroch zseniális ejtésével 22–23.

51. perc Fazekas most bevetődve eredményes, vezetünk. Klíma betörésből egalizál.

50. perc Fazekas bátor betörése gólt érdemelt! Bartucz meg védi Klíma átlövését a bal alsó előtt!

50. perc Hrstka jobbal a jobb felsőbe pattint, 20–21. Hrstka: 6 lövés, 6 gól.

49. perc Bodó lövése gyenge, Babákot ellöki Ligetvári, hetes és két perc.

49. perc Szita a kapufára lő a szaggatottról, Klíma a jobb alsóba pattint ugyanolyan távolságról. 20–20

48. perc Klíma ziccerét védi a jobb sarok előtt Bartucz!

47. perc Szöllősi szép gólt lő a vonalról Máthé ejtése után, vezetünk ismét.

45. perc Máthé lövése pontatlan, ismét elfuthat Hrstka, 19–19.

44. perc Csapkodó a játék, sok rossz passzal, lépéshibákkal.

A lengyel Wisla Plockot is irányító Xavi Sabaté vezeti az együttest, amely csoportmásodikként csont nélkül kijutott az Eb-re, pontazonosság mellett egymás elleni eredménnyel és rosszabb gólkülönbséggel szorult Izland mögé, amelyet hazai pályán 22–17-re legyőzött, idegenben viszont 28–19-re kikapott tőle. Ez volt az egyetlen veresége a 3. selejtezőcsoportban, a csapat házi gólkirálya a Lipcsében légióskodó balátlövő, Matej Klíma volt 5.8-as meccsenkénti átlaggal. S ha már Xavi Sabaté és Wisla Plock, a klub csütörtökön jelentette be hivatalosan, hogy két szegedi év után visszatér Lengyelországba a magyar válogatott balátlövője, Szita Zoltán, aki hároméves szerződést írt alá régi-új csapatával a 2026–2027-es idény végéig.

44. perc Pár rossz támadás után Máthé és Sterba gólváltása.

42. perc Hanusz a kapufára lő a hatosról, hetes járt volna.

41. perc Hrstka megvillan ismét a szélen. Kasparek bünteti meg azonnal Máthé hibáját. 18–17

Az elmúlt másfél évtizedben kiegyensúlyozottabb a mutatónk a csehekkel szemben, de jó az örökmérlegünk, 1994 óta az eddigi 28 összecsapásunkból 19-et megnyertünk, mondjuk a legutóbbit éppen elveszítettük 33–27-re Varasdon, a 2018-as Európa-bajnokságon, amelyen így pont nélkül zártunk a csoportunkban, és simán kiestünk.

39. perc Babákot szereli a szaggatotton Ligetvári. Bánhidi három csehvel a nyakán is befordul, 18–15!

38. perc Máthé pörgetése nem jó, véd a kapus. De kiváló a védekezés ismét, Hanusz elfutása után jobbra eldőlve a hatosról a bal alsóba lő.

38. perc Kiváló átlövés Reichltől, Havránnak két perc aztán, és hetes is Bánhidi lerántásáért.

37. perc Ez igen, Kasparek egy méterről fejen bombázza Ligetvárit, aki... fel sem veszi.

35. perc Kiváló védekezés után Máthé bejátszását a jobb felsőbe húzza Bánhidi.

34. perc Szép védés Bartucztól, Szita átlövése kiváló, 15–14!

33. perc Hrstka belövi Bartucznak is, Máthé laza pattintással egyenlít. Rossz csere nálunk, de megússzuk, Ancsin lejön a pályáról szép csendben.

32. perc Bánhidi sánca jó, Ancsin lerántja a beállót, hetes.

31. perc Szép Kasparek-góllal 11-ről. Szita átlövésből válaszol, 13–13.

31. PERC FOLYTATJUK!

Olimpiai selejtező: 2024. március 14–17.

A csoportok első két-két helyezettje jut tovább a kontinensviadal középdöntőjébe.
A középdöntők helyszínei: Köln (A–B–C-ág), Hamburg (D–E–F-ág)
Elődöntők, helyosztók, döntő: Köln

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 12., péntek, 20.30:
Magyarország–Montenegró
Január 14., vasárnap, 20.30: Magyarország–Szerbia
Január 16., kedd, 20.30: Magyarország–Izland


FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (2024. január 10–28., Németország)
CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Düsseldorf – nyitó forduló, Berlin):
Franciaország, Németország, Észak-Macedónia, Svájc
B-csoport (Mannheim): Spanyolország, Ausztria, Horvátország, Románia
C-csoport (München): Izland,Magyarország, Szerbia, Montenegró
D-csoport (Berlin): Norvégia, Szlovénia, Lengyelország, Feröer-szigetek
E-csoport (Mannheim): Svédország, Hollandia, Bosznia-Hercegovina, Grúzia
F-csoport (München): Dánia, Portugália, Csehország, Görögország


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Sipos szereli Patzelt, időntúli szabaddobás. Nincs kedve ehhez a cseheknek.

30. perc Cseh időkérés, 14 másodperc van vissza.

30. perc Rostától elvesznek egy gólt, pedig nem lépett a vonalra. Az előbb Bóka igen, de azt megadták.

28. perc Pirochtól belemenés, Bodó átlövése Hrdlickáé. Patzel a kapufára lő ziccerből. Solák kioszt Bodónak egy balegyenest... tovább.

27. perc Patzel cunderezését bal lábbal kirúgja a bal alsó elől Palasics, Fazekas kiharcol középen egy hetest. Máthé a bal felsőbe pattint, 12–12.

25. perc Kiváló lövés Patzeltől, Ilics átlövése kapuscsemege. Ilics ma: 3 lövés, 0 gól.

25. perc Bodótól harcos labdaszerzés, majd fikikás passz, az apai örömök elé néző Rostától meg laza ziccerezés, 11–11.

24. perc Trkovsky üres kapura lő gólt, érik az időkérés... 9–11. Bodó passzát Bóka balról a hosszú alsóba nyesi.

23. perc Két perc Imrének is.

21. perc Piroch lövései egyre rosszabbak, Nantlnak meg két perc. De Ilics lövése most sem jó.

20. perc Rostát szerelik, a hatosról bevetődik Hozman, 9–10. Ilics lövése a blokké.

19. perc Újabb bravúr Palasicstól, a sporik engedik a kemény játékot, mert lökték lövés közben a jobbszélsőt, Pirochot.

18. perc Babák betörése ellen most sincs ellenszer. Hanusznál belemenés, Bodó rossz lövése után.

16. perc Máthé a bal alsóba lő, 9–7, majd sorcserék. Palasics mellényúl Babák gyenge dobásának (egyébként hetes lett volna, ha nem gól), Ilics ellépi elöl.

16. perc Babák átlövése Palasicsé, Kasparek ellöki Hanuszt, hetes és két perc. Neki már a második személyi hiba!

15. perc Szita bejátszása Bánhidié, aki a hatosig repül... a labda meg a léc alá.

14. perc Babák bombája sem csúnya éppen, 7–6. Ancsint megelőzik, igaz, Hanuszt ledarálták a passz közben, Hrstka meg ziccerezhet beugorva. Egyenlő.

12. perc Reichl lövését eléri Palasics, Ancsin lövése meg a kapufán dörren. Krakovszki Zsolt elfut egy jó védekezés után, beugorva nem ad kegyelmet.

11. perc Szita is felavatja Hrdlickát, ő egy kiváló elmozgásos, elugrásos átlövéssel. Jobbal a jobb alsóba. 6–5

10. perc Kaspareket hagyjuk lőni, egyenlő.

9. perc Jobbal szépen a jobb felsőbe húzza a labdát Hrstka. 4–4, de csak Ancsin betörésééig. Remekel a csk. Hazai pálya.

8. perc Hanusz a kapufára lő, kontra, Kaspareket elüti Hanusz, hetes.

7. perc Klíma betörése jó, de a lécre lő, Mrkvát, a Kiel légiósát közben az öltözőbe kísérik.

7. perc Krakovszki Zs. remek támadás végén lábon lövi a kapust, aki rosszul lép közben, és cserét kér. Meghúzódott a farizma.

6. perc És Ancsintól is! Palasics meg véd egy nagyot Klíma lövésénél.

5. perc Könnyed átlövésgól a cseh gólzsáktól, Klímától. 3–3

4. perc A hatoson marad Sipos mellett a beálló, Havrán, Ancsin átlövésből válaszol. Havrán éppen a minap írt alá a Tatabányához. Hazai pálya.

3. perc Hanusz bevetődik Ancsin keresztpasszával, jobbal a jobb alsóba lő bevetődve. 2–1

2. perc A volt szegedi Kasparek meglepi távolról Palasicsot. Aztán kimegy két percre.

1. perc Szita remek betörés után felbőrözi a híres Mrkvát. 1–0!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tiszta pirosban, a csehek tiszta fehérben.

Cseh. Ma. Chema Rodríguez éppen ma 44. éves.

Xavi Sabaté, a cseh válogatott szövetségi kapitánya az mksz.hu-n.
Magyarországnak nagyszerű csapata van. Már jó ideje ugyanabban a rendszerben dolgozik együtt a válogatott magja. A játékosok többsége nagy tapasztalattal rendelkezik nemzetközi szinten. Jó minőséget képviselnek, és véleményem szerint az Eb egyik meghatározó együttese lehet az övék. Épp ezért, számunkra remek lehetőség velük, ellenük készülni a kontinensviadalt megelőzően.

Lékai nem játszik ma, beteg volt a héten.

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT 20 FŐS EB-KERETE
Kapusok:
Andó Arián (Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Máthé Dominik (PSG – Franciaország), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)

UTOLSÓ HIVATALOS MÉRKŐZÉSÉT JÁTSSZA a szerdán kezdődő németországi Európa-bajnokság előtt a magyar férfi kézilabda-válogatott pénteken Csehország ellen a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban, a keretet húsztagúra szűkítő Chema Rodríguez szövetségi kapitány végre meccshelyzetben tesztelheti játékosait. A nemzeti együttes kerete összeállt, kiegyensúlyozott, lyukasnak nem nevezhető még akkor sem, ha Mikler Roland, Székely Márton és Rodríguez Pedro személyében vannak azért hiányzók, és éppen az ő posztjaikon lehet némi hiányérzetünk. A széleken egyedül Bóka Bendegúz képviseli a rutint, a kapusoknál pedig ugyan ott van a keretben a sok csatát megélt Bartucz László, a válogatottal ő is csak egy világversenyen vett részt.

AZ ÉV CIKKE AZ NSO-N (146 888 kattintás):
Megvan! Nyertek a svédek, Magyarország ott lesz az olimpiai selejtezőn!

A biztos csoportgyőztes társházigazda Svédország 32–30-ra legyőzte Portugáliát a lengyel-svéd rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének II-es csoportjában, így csoportmásodikként továbbjuttatta a magyar válogatottat a legjobb nyolc közé! Chema Rodríguez együttese ezzel kivívta a részvételt az olimpiai selejtezőtornán.

AZ ÉV JÁTÉKOSA : ROSTA Miklós

2023-ban senki sem érdemli meg jobban az év legjobb játékosa címet, mint a 24 éves Rosta Miklós, amit a Magyar Kézilabda-szövetség is így látott. Az előző idényben rengeteget fejlődött Szegeden, mert ki kellett lépnie a sérüléssel bajlódó Bánhidi Bence árnyékából, ami olyan jól sikerült neki, hogy NB I-es gólkirály lett. Nyáron légiósnak állt Bukarestben, ahol a Bajnokok Ligájában nem játszik, de a legendás Xavi Pascual keze alatt fejlődhet; edzője elöl és hátul is számít rá, így alig fél év alatt is sokat javult a védekezése. A válogatottban is remekül teljesít, beálló poszton így nincs gondunk.

BŐVEBBEN ITT!

A Chema Rodríguez irányította együttes a tavaszi akadályokat is könnyűszerrel vette, az Európa-bajnoki selejtezőkön Svájcot idegenben (37–32) és itthon (36–27) is magabiztosan legyőzte, amivel biztossá tette csoportelsőségét, és kijutott a németországi kontinensbajnokságra. A kapitány ezután inkább a fiataloknak, köztük újoncoknak szavazott bizalmat, akik Litvániában 46–31-re múlták felül a hazaiakat, beállítva a magyar válogatott gólrekordját. Itthon egy góllal, 31–30-ra kikaptak a motivált és keményen küzdő grúzoktól, akik ezzel a sikerrel szintén kijutottak az Eb-re.

IZLAND ÚJFENT NEM BÍRT a magyar válogatottal, amely 30–28-ra legyőzte a januári svéd–lengyel rendezésű férfi kézilabda-világbajnokságon, így harmadik helyen továbbjutott a csoportjából, a középdöntőben pedig kulcsfontosságú győzelmet aratott Brazília és a Zöld-foki-szigetek felett, így kiharcolta helyét a 2024-es olimpiai selejtezőtornán. A képet kicsit árnyalta, hogy a negyeddöntőben bántóan simán, 40–23-ra kikapott a végső győztes Dániától, Mikkel Hansenék azonban egyrészt tényleg jobbak voltak mindenkinél a tornán, másrészt a mieink elérték fő céljukat: a nyolcadik, selejtezős helyet megszerezték.

A magyar kézilabdától a szurkolók mindig várják a szép eredményeket. A mögöttünk hagyott esztendő felemásra sikerült, az izgalmak és nagy rangadók mellett akadtak csalódások is. Évértékelő – férfiak.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik