Tarolt a futball – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.01.08. 23:51

A 2017-ben megújult M4 Sport – Az Év Sportolója Gála az eltelt esztendőkben bizonyította, több mint hagyományőrző, egyenesen iránymutató, amely nem nélkülözi a show-elemeket, ám mégsem téveszti szem elől a lényeget, amely üzenetértékű a társadalom egészének: valamennyiünk szívügye a sport. Pontosabban fogalmazva: a gála is bizonyítja a magyarok körében a sport megbecsülését.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) szavazása (rekord számú, 471 kolléga voksolt) után idén is presztí­zséhez méltó keretek között rendezték meg az eseményt, immár második alkalommal az Operaházban. Ne tagadjuk, hovatovább – jó értelemben véve – státuszszimbólum részt venni az eseményen. Noha nem versenyről van szó, a különböző kategóriákban győzteseket választottak és helyezetteket. Igen, helyezetteket, mert ebben a voksolásban nincsenek vesztesek – más kérdés, hogy egy igazi sportoló sosem veszti el versenyzői énjét.

A legjobbnak választott női sportoló, Érdi Mária vitorlázó-világbajnok videóüzenetben Mar del Platából, az idei vb színhelyéről köszönte meg a címet. Magyarországon vitorlázót még sohasem ért hasonló megtiszteltetés.

Hogy a labdarúgás jelentősége mekkora Magyarországon, arra bizonyíték, hogy Marco Rossi, a válogatott szövetségi kapitánya tavalyi címét megvédve, összesen harmadik alkalommal kapta meg az Év edzője-díjat. Mint ahogyan futballválogatottunk is első lett tavaly után a hagyományos csapatok között. Az egyéni sportágak csapatversenyében férfi kardozóink (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmáry András, Szilágyi Áron) vitték el a pálmát, az Év férfi sportolója 2020 után ismét Szoboszlai Dominik lett. Az MSÚSZ életműdíját a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok, 2010 és 2012 között Magyarország köztársasági elnöke, a MOB örökös tiszteletbeli elnöke, Schmitt Pál kapta.

Riportunkban nem feledkezünk meg fogyatékos sportolóinkról sem, de a díjak átadása kapcsán talán lehetek egy kicsit elfogult: az Év szabadidős sporteseménye – a Jégpályák éjszakája mellett – a Hátsó füves futballmentő túra, amelynek a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója, Ringer István és kollégánk, a Nemzeti Sport főmunkatársa, Csillag Péter a lelke, motorja.

Tudván, hogy az olimpia, paralimpia és a labdarúgó Európa-bajnokság esztendejében vagyunk, mi mást kívánhatnánk: soha rosszabb sportévet!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik