Világklasszisok versengenek az Év Sportolója díjért; hullámvasút volt az FTC ősze

S. T. J.S. T. J.
Vágólapra másolva!
2024.01.07. 23:22
A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk:

Exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak Javier Sotomayor olimpiai és világbajnok kubai magasugró, aki a hétfői M4 Sport – Az Év Sportolója Gála egyik díszvendége lesz, s legalább fél tucat alkalommal járt már korábban hazánkban. „Sok emléket őrzök minden látogatásomról, mindig nagyon jól éreztem magam – mondta. – De a legszebb az 1989-es budapesti fedett pályás világcsúcsom, ami a mai napig él. Négyszer a salgótarjáni ugrógálán is jártam, a 2001-es volt az egyik utolsó versenyem pályafutásom során, azt hiszem, még kettő követte, mielőtt visszavonultam. Egyben az utolsó alkalom, hogy 235 centit ugrottam.” Beszélt arról is, megdönthető-e a 245 centis rekordja?Exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak Javier Sotomayor olimpiai és világbajnok kubai magasugró, aki a hétfői M4 Sport – Az Év Sportolója Gála egyik díszvendége lesz, s legalább fél tucat alkalommal járt már korábban hazánkban. „Sok emléket őrzök minden látogatásomról, mindig nagyon jól éreztem magam – mondta. – De a legszebb az 1989-es budapesti fedett pályás világcsúcsom, ami a mai napig él. Négyszer a salgótarjáni ugrógálán is jártam, a 2001-es volt az egyik utolsó versenyem pályafutásom során, azt hiszem, még kettő követte, mielőtt visszavonultam. Egyben az utolsó alkalom, hogy 235 centit ugrottam.” Beszélt arról is, megdönthető-e a 245 centis rekordja?

Interjút adott lapunknak a 23 éves válogatott kerettag hátvéd, Szalai Gábor, aki a Kecskemétet elhagyva 2028 nyaráig írt alá a svájci élvonalbeli Lausanne-Sporthoz. Elmondta, villámgyorsan történt minden: „A csütörtöki edzésen még nem tudtam semmiről, majd utána hallottam a Lausanne megkereséséről. Azt éreztette a svájci együttes, hogy szeretne megszerezni, és azon van, hogy minél előbb csatlakozzak hozzá. Pénteken már utaztam Svájcba, szombaton megtörténtek az orvosi vizsgálatok és véglegesítettük a szerződést, majd este Barcelonába repültem új csapatomhoz, mivel Girona mellett edzőtáborozunk.”

Rövidtávfutóként éppolyan jól érezte magát, mint sílécen, korcsolyával a lábán vagy éppen egy automobil kormánya mögött. De ennél izgalmasabb: 1912-ben nyári, 1924-ben téli olimpián versenyzett. Anélkül, hogy Déván István tisztában lett volna tette jelentőségével, sporttörténelmet írt. Más kérdés, hogy kiemelkedő eredménysort nem mondhatott magáénak. Chamonix után jobbára a technikai sportok hozták lázba. Népsport-cikkünkből kiderül: az 1940-es években őt kérték fel, hogy járja végig Kárpátalját és Erdélyt, s tegyen javaslatot, hol lehetne a téli sportok központját kialakítani.     

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik