:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 19. 09:20

A Google és a Spotify szakértői is jönnek a 10 éves Craft konferenciára

10 éves Közép-Európa legnagyobb szoftverfejlesztői konferenciája, amit ismét remek előadókkal, és az iparág válogatott vezetői szakértőivel ünnepelnek a szervezők.

Idén ünnepli tizedik születésnapját Közép-Európa legnagyobb szoftverfejlesztéssel kapcsolatos konferenciája, a budapesti Craft Conference. Az évente megtartott, kétnapos (május 30-31.) eseményen 2024-ben a korábbi évekhez hasonlóan a szakma elismert nagyágyúi fognak felsorakozni a hat színpad egyikén. Több, mint 60 előadó már biztosan ott lesz: érkezik például Mark Thompson a Google-től, Kelly Shortridge a Fastly-től és Randy Shoup az Ebay-től, de csatlakozik még az előadók sorához Samantha Coffman is a Spotify-tól.

Az idei év egyik legnagyobb durranása azonban Orosz Gergely lesz – ő írja jelenleg a világ egyik legolvasottabb tech hírlevelét, a The Pragmatic Engineert. A magyar programozó fizetős hírlevelére már több, mint félmillióan iratkoztak fel, Twitteren pedig 240 ezren követik. Orosz idén csak ezen az eseményen fog előadni.

A CraftHub a Craft-hoz kapcsolódó meetupokat, azaz “mini-konferenciákat” is szervez, amik ingyenesen látogathatók. A meetupokon felül pedig ott vannak az úgynevezett masterclass előadások, ahol a jelentkezők konkrét témákban tanulhatnak, intenzív módon 1-2 napon keresztül, közvetlenül az előadótól.

craft_2023
FOTÓ: CRAFT CONFERENCE

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az alapítók, Baccifava Médea és Hodicska Gergely (Felhő) egy olyan konferenciát indítottak útnak 2014-ben, amely nem csak az iparág vezető szakértőit vonultatja fel, de a résztvevői élményre is fókuszál. Amikor a Prezi és a Ustream (később IBM Budapest Lab) úgy döntött, hogy nemzetközi konferenciákat szeretnének rendezni Budapesten, akkoriban ilyen volumenű eseményre még nem volt példa a magyar fővárosban. Hodicska (azaz Felhő) ötlete volt, hogy az előadások párhuzamosan, több színpadon fussanak, ami lehetőséget adott a témák sokszínűségének. "A Craft konferencia ambíciózus célok terméke" - írtuk még 2014-ben, amikor mi is ott voltunk az akkor még Bálnában tartott eseményen, ami mára a Vasúttörténeti Parkba költözött. Ekkor már rögtön 960 résztvevője volt az első eseménynek.

Ez duzzadt az elmúlt tíz évben összesen több mint 15 ezer látogatóra, és az évenkénti résztvevőszám is megduplázódott: 2019-ben például 2200-an látogatták meg a rendezvényt.

A szervezők különleges évként említik 2020-at: ebben az évben rendezte meg először a konferenciát ugyanis a Prezi-ből és az IBM-ből kivált CraftHub, ugyanis a világjárvány és a korlátozások nem tették lehetővé élő konferencia szervezését. Az új és régi tagokból álló csapat első feladata az volt, hogy 2021-ben megszervezze az első online körülmények között megrendezett Craft-ot – szerencsére a feladatot sikeresen vette a startup, a CraftHub pedig azóta már negyedik Craft-ot szervezi, egyéb tech konferenciákkal és hackatonokkal párhuzamosan.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 01:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.