:

Szerző: Koi Tamás

2024. április 19. 11:47

Nem árulja el a Netflix, hány előfizetője van

2025-től legfeljebb csak megtippelni lehet majd, hány előfizetője van a világ legnagyobb online előfizetéses videostreaming-szolgáltatásának, a Netflixnek. A cég a változást azzal indokolja, hogy a siker mérőfoka sokkal inkább az árbevételben és a nyereségességben rejlik.

Komoly meglepetéssel szolgált a Netflix a tegnap közzétett első negyedéves üzleti jelenétével, ám ezúttal nem a számok voltak meglepők vagy éppen a várakozásokhoz képest jelentősen jobbak vagy rosszabbak.

A vállalat ezzel szemben közölte, hogy a jövő év elejétől kezdve nem teszi közre minden negyedévben az előfizetői bázisának a méretét, melyet korábban a streamingszolgáltató sikerességének egyik fontos metrikájaként kezelt az elemzői szakma és a sajtó egyaránt.

Mindezt úgy, hogy a Netflix egyébként az első negyedévben az előzetes elemzői várakozásokhoz képest közel kétszer annyi, 9,3 millió új előfizetőt szerzett, ezzel globálisan immár nagyjából 270 millióan fizetnek a szolgáltatásért. A vállalat szerint az új ügyfelek jelentős része az olcsóbb, reklámokat tartalmazó előfizetői csomagra fizet elő, melynek sikere jól látszik azokon a piacokon, ahol újonnan kerül be a portfólióba.

netflix_mirror

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalatvezetés szerint az ügyfélszámmal kapcsolatos folyamatos tájékoztatás megszüntetéséről azért született döntés, mert az árbevételi és eredményességi mutatók jobban tükrözik a vállalat teljesítményét a piac és az elemzők számára. Ezzel együtt a cég a továbbiakban is közzétesz majd előfizetőszám-adatokat, de csak a nagyobb mérföldkövek elérése során - közölte tegnap a menedzsment.

A technológiai iparban egyáltalán nem példa nélküli a hasonló döntés, melyet általában a növekedési görbe ellaposodása szokott indokolni. Így döntött arról korábban az Apple, hogy nem közli az eladott iPhone-ok darabszámát negyedéves szinten, vagy éppen a Meta arról, hogy nem teszi közzé periodikusan a Facebook- vagy Instagram-felhasználók számát.

A Netflix egyébként a globális streamingszolgáltatók közül kifejezetten jól teljesített az utóbbi negyedévekben, így az idei első negyedévben is. A vállalat árbevétele elérte a 9,4 milliárd dollárt az első háromhónapos időszakban, amihez 2,6 milliárd dollárnyi működési profit társult - előbbi 14,8, utóbbi 54%-os növekedés az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 01:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.