A holland kormány lecsatlakozna a Facebookról

2024.04.20. 17:31
Adatvédelmi aggályok miatt elhagyhatja a holland kormány a Facebookot, amennyiben a nyári törvénykezési szünetig nem sikerül minden aggályt elsimítania a közösségi oldalt tulajdonló Metának. Nem ez az első eset, hogy a hollandok felvetették Mark Zuckerberg közösségi oldalának az elhagyását.

Felvetette a holland kormány, hogy felhagyhatnak a Facebook-oldaluk használatával, mert a kormány adatvédelmileg aggályosnak tartja, ahogy a Mark Zuckerberg vezette közösségi oldal a felhasználóit targetálja – minderről a digitális ügyekért felelős holland államtitkár, Alexandra van Huffelen beszélt a Politicónak.

Az államtitkár bejelentette, hogy a kormány – ami jelenleg ügyvivő, és a tavaly novemberi választások után megalakuló kormány felállásáig vezeti az országot – tárgyal a Facebookot tulajdonló Meta anyacéggel, hogy a Facebook Pages nevű termékük kapcsán vegyék figyelembe a holland adatvédelmi hatóság megállapításait.

Van Huffelen abban reménykedik, hogy még a nyári törvénykezési szünet előtt kielégítő válaszokat ad számukra a Meta, mivel ellenkező esetben

Kénytelenek leszünk felhagyni a tevékenységeinkkel a Facebook-oldalainkon

– fogalmazott a digitális ügyekért felelős államtitkár, aki elmondta, hogy a holland adatvédelmi hatóság még március 26-án tanácsolta azt a kormánynak, hogy hagyjanak fel a közösségi oldal használatával, mert szerintük számos alapvető kérdésben van bizonytalanság. Mint arra a lap emlékeztet,

a holland tisztviselők először két éve kezdtek felvetni adatvédelmi aggályokat a kormány Facebook-oldalai kapcsán, miután az adatvédelmi hatóság több jelentős adatvédelmi kockázatot is feltárt.

Van Huffelen egyébként egy képviselőknek írt levelében azt írta, többször is tárgyalt a Metával, ugyanakkor az amerikai cég alapvetően azzal hárította el a módosítást, hogy szerintük a minisztériumok adatvédelmi értékelése helytelen.

A lapnak a Meta szóvivője, Matthew Pollard arról beszélt, nem értenek egyet a holland kormány által felvetett aggályokkal, és szerintük alapvetően félreértik a termékeik működését. Ezzel kapcsolatosan elmondta, minden Meta-terméket felülvizsgáltak, hogy az megfeleljen a régió törvényeinek, továbbá hozzátette, a holland kormánnyal is együtt fognak működni, hogy továbbra is használhassák a közösségi oldalt a választókkal való kommunikáció érdekében.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM