Pikó András: Jó, ha a helyieknek fizetniük kell a parkolásért

2024.04.27. 14:39
Interjút adott Pikó András, Józsefváros polgármestere: a választás kimeneteléről, a bérlakásokról, társadalmi igazságosságról és a kerületi fizetős parkolóhelyekről is beszélt.

„A 2019-es önkormányzati választásokon a Fidesz nem vett komolyan, és erre ráfizettek” – mondta Pikó András szombaton a hvg-n megjelent interjújában.

A VIII. kerület polgármestere az interjúban a következőkről beszélt:

  • A mostani választás nem ugyanaz a meccs, mint amit öt évvel ezelőtt lejátszottunk. „Engem és a csapatomat a 2019-es önkormányzati választásokon a Fidesz nem vett komolyan, és erre ráfizettek. Erősebb pozícióban vagyok, hiszen van mögöttem öt év kerületvezetés. Ezzel tisztában vannak, és azzal is, hogy Sára Botondot többszörös kudarc érte, nemcsak 2019-ben, hanem 2022-ben is legyőzték, akkor Jámbor András, a Szikra Mozgalom jelöltje lett a kerület országgyűlési képviselője” – mondta.
  • Az előző fideszes kerületvezetés tíz éven keresztül egyáltalán nem foglalkozott a kataszter aktualizálásával, sőt a tevékenységükben alig szerepelt az önkormányzati tulajdonú lakások felújítása.
  • A támogatásokra, a kerületi szociális támogatásra fordítandó összeget évi 130 millióról félmilliárdra emelték.
  • A lakossági parkolás engedélyének fizetőssé tételéről elmondta, 2020-ban be akarták ezt vezetni, de a Covid-járvány közbejött, pedig ha az nincs, akkor valószínűleg már rég túl lennének az adaptációs korszakon. „Amikor ingyenes volt a parkolás, akkor volt olyan évünk, hogy 18 000 vagy 15 000 engedélyt adtunk ki 12 000 parkolóhelyre. Ez alapján teljesen nyilvánvaló volt, hogy fenntarthatatlan ez a rendszer. Feltételezéseink szerint sokan kértek józsefvárosi lakcímkártyát, ugyanakkor nem laktak itt életvitelszerűen, viszont az autójukat a kerületben parkoltatták. Ezek mostanra eltűntek, és ezt az itt élők is értékelik” – tette hozzá.
  • 12 000 parkolóhelyre 9000 engedélyt adtak ki. Nagyjából a parkolóhelyeik 25 százaléka szabad, éjszakára pedig bevezették a kizárólagos lakossági parkolást. Nagyjából 400 olyan lakás van, ahol két autóra kértek engedélyt. Az autósoknak is és a gyalogosoknak is közös célja, hogy a kerület élhetőbbé, zöldebbé, sétálhatóbbá váljon, és ne mindenhol a parkoló autók foglalják el a köztereket. 
  • Arra, hogy Sára Botond visszaállítaná az ingyenes parkolást, úgy reagált: akkor végképp nem lesz elég parkolóhely. „Persze ilyenkor szokták mondani, hogy parkolóházakat kell építeni, de az autók számának jelenlegi növekedése mellett ez sem lenne megoldás. Ráadásul nagyjából ugyanannyiba, 10-15 millió forintba kerül egy autó parkolóházi elhelyezése, mint egy önkormányzati lakás felújítása” – fogalmazott Pikó András.
  • Egy törvénymódosítás okán olyan, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat államosítanának, amelyeket a DIÓ2030 nevű program keretében az önkormányzat felújított volna. Pikó András szerint ez az Orczy-negyed legelhanyagoltabb része, hiszen nehéz sorsú emberek lakják. Ráadásul ez a terület kimaradt a kétezres évek elején elindult, nyolcadik kerületet érintő városrehabilitációs programból, mert szerinte a politikai vezetésnek nem volt meg a kellő bátorsága ahhoz, hogy hozzányúljon ehhez a kerületrészhez.
  • Szeretnék, ha az emberek elhelyezésének feladatát az önkormányzat kapná meg. Céljuk, hogy az érintett lakókat Józsefvárosban helyezzék el állami pénzen, a számukra is elfogadható határidő pedig 2026. június 30. lenne.

„Védjük meg az otthonainkat!” – néhány hete ezzel a címmel szervezett tüntetést Pikó András és Jámbor András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika téri épülete elé. Karácsony Gergely főpolgármester is a józsefvárosi lakók mellé állt, közösen azért tiltakoztak, mert szerintük az állam kisajátít tíz józsefvárosi ingatlant. Kocsis Máté ugyanakkor azt üzente, hogy Pikó András fejezze be a valótlanságok állítását, mert az állam nem elveszi az ingatlanokat, hanem kártérítést fizet, és megvásárolja azokat.