Olyan alkotásokat vetítettek le, amelyek egy ideig biztosan nem láthatók

Flaisz Vanda Lány az emeleten
2024.04.29. 17:49
Négy szakmai művészeti projekt összeolvasztásával hívta életre a Metuscope Filmszemlét a Budapesti Metropolitan Egyetem. A kétnapos szemle 2024. április 26-án és 27-én az egyetem hallgatóinak munkáival és házigazdaként Till Attilával várta az érdeklődőket. Az ingyenes eseménynek a Corvin Mozi adott otthont.

A Metuscope Filmszemle 2024 a korábban nagy sikerrel bevezetett animációs (ANIMASCOPE), mozgóképes (CINEMASCOPE) és médiadesign (FUTUROSCOPE) szakmai területeken végzett hallgatók diplomamunkáinak seregszemléit, valamint az először 2023-ban megrendezett I. METUSCOPE Online Filmszemlét egyesítette.

Az eseményt hatalmas érdeklődés övezte, a szervezőknek a megnyitó előtt újabb regisztrációs kontingenst kellett megnyitni, hiszen az előzetes bejelentkezés alapján négy nap alatt nyolc szekció lett telt házas. A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak munkáit felvonultató ingyenes fesztiválra bárki regisztrálhatott.

Online térből a valóságba

A kétnapos szemle (amelyet először rendeztek meg élőben, vagyis nem online) betekintést adott a METU végzős animáció, mozgókép, valamint médiadesign szakos hallgatóinak diplomamunkáiba, de válogatott vizsgafilmeket is bemutattak, és a vendégként részt vevő Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának kisjátékfilmjeit is láthatta a közönség.

Az április 26-i megnyitón Till Attila konferált fel három alkotót és filmjeiket. Az ünnepségen

  • Lantos Júlia: Oliver, az óriás (animáció),
  • Flaisz Vanda: Lány az emeleten (mozgókép),
  • Gulyás Aliz: Káprázat (médiadesign)

című filmjeit vetítették le. 

A közönség ezután a Korda teremben még két mozgóképesdiplomafilm-válogatást tekinthetett meg: a Cinemascope I. és II. keretében tíz filmet láthattak.

Az első válogatásban Zriki Semszi: A telep királya; Fekete Dániel: El innen; Csiszár Gergő: Moneta; Hetényi Máté: Nibiru és Flaisz Vanda: Lány az emeleten című filmjeit adták le, a másodikban pedig Ádám Csaba-Venczel Zsolt: Külön bánásmód (Rügyek)Guzmics Blanka: Éjjeli ExpressDénes Petra: Szomszédok és Tóth Enikő: Wheelchair című alkotásait mutatták be a közönségnek.

Az esemény ráadásként a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívumnak hála különleges animációsrövidfilm-válogatással tisztelgett a 110 éves magyar animáció mesterei előtt. A vetítések mellett szakmai kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetett, aki ellátogatott a kétnapos eseményre.

A fontos társadalmi kérdéseket feszegető – vagy éppen a tudat legbelsőbb titkait és legmélyebb félelmeit feldolgozó – filmek mellett könnyedebb és abszurd alkotásokat is láthattak a nézők.  

A filmszemlén bemutatott művek többségét először tűzték nagyvászonra.

Az alkotások a nemzetközi fesztiválszereplések miatt egy darabig nem is lesznek nyilvánosan elérhetők, ez az esemény kivételt jelentett.  

A Budapesti Metropolitan Egyetem olyan inspiráló közeg, ahol hallgató és oktató egyaránt megtalálja személyes és szakmai kiteljesedésének útját. Oktatói egyben mentorok is, akik a hallgatókkal partnerként, az önálló gondolkodást, kreativitást fejlesztve dolgoznak együtt. Ez a filmes seregszemle ennek a közös útnak az eredménye

– jegyezte meg az esemény kapcsán Csizmadi Péter, a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kar dékánja.

(Borítókép: Flaisz Vanda: Lány az emeleten / METU)