Hatalmas összegeket költ az állam a visszavonult köztársasági elnökök juttatásaira

Untitled-3
2024.04.30. 08:55
Több száz millió forintot költött az állam 2020 eleje és 2023 vége között Schmitt Pál és Áder János rendszeres juttatásaira.

Az összeg több tételből áll össze, a már visszavonult államfőknek is jár egyebek mellett havi juttatás, a megfelelő ingatlan használatának a joga, maximum háromfős titkárság, autó, valamint költségtérítés is. Az említett három év alatt nagyjából 250 millió forintot költöttek csak a titkárságok fenntartására – írja az rtl.hu.

Az Országgyűlés Hivatalától származó adatokból kiderült, Schmitt Pál és Áder János nem rezsivédett ingatlanban lakik, erre utal legalábbis, hogy 2022 után mindkettejük esetében megugrott az összeg, amelyet az állam fizetett ki gáz- és áramfogyasztásuk után. A törvény alapján ugyanis a volt köztársasági elnököknek nemcsak biztosítani kell egy „megfelelő” ingatlant, hanem annak költségeit is állni kell.

Az RTL szerint Schmitt Pál esetében a 2022-es áram- és gázdíj 2,6 millió forintról 6,8 millió forintra emelkedett 2023-ban, Áder Jánoséknál PEDIG 1,5 millióról 9,4 millió forintra.

A portál megkereste mindkét köztársasági elnököt a rezsiköltségek emelkedésével összefüggésben, de választ nem kaptak. Áder János esetében azért meglepő a magas fogyasztás, mert a Kék Bolygó Alapítvány alapítójaként rendszeresen környezetvédelmi témákban szólal fel. Rezsiköltsége több mint 780 ezer forint volt.

Az ingatlant egyébként, amelyet az államtól kapott használatra, az Átlátszó korábbi cikke szerint 929 millió forintért építették át. Az átalakítási engedély azt is lehetővé tette, hogy a villához szaunát, fitneszhelyiséget, mosókonyhát szennyesledobóval, kétbeállós gépjárműtárolót, személyfelvonót, valamint teraszt és tetőkertet is kialakítsanak.

Visszavonultak, de mindent állunk

Schmitt Pál az állam által biztosított lakásról az ország gazdasági helyzetére hivatkozva nem igényelt magának semmilyen ingatlant. 2017-ben az Átlátszó írt arról, hogy egy solymári villába költözött, amelyet még feleségével vásárolt közösen. A törvény alapján pedig a volt elnökök abban az esetben is igényelhetik, hogy az állam fizesse a fenntartási költségeket, ha saját ingatlanban laknak. A jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy alkalmazzanak valakit, aki az ingatlan üzemeltetési feladatainak ellátásáért felel.

A jogszabály alapján a következőket is az állam fizeti a volt államfők helyett:

  • titkársági gépjármű költségei,
  • telefon,
  • internet,
  • televíziószolgáltatás,
  • lakásra fordított közműdíjak és karbantartás,
  • üzemeltetés,
  • kertfenntartás,
  • lakásbiztosítás,
  • felújítás,
  • eszközbeszerzés,
  • egészségügyi szolgáltatási járulék. 

A felsoroltakra Áder János esetében 2022-ben 10 milliót, egy évvel később pedig már 17 milliót költöttek az adófizetők. Schmitt Pálnál is jelentős volt a többletkiadás: 2022-ben 3,7 millió forintot költött állam, míg 2023-ban 13 millió forintot.

Schmitt Pál és Áder János élete végéig jogosult havi juttatásra, amely megegyezik a mindenkori köztársasági elnöknek járó havi tiszteletdíj összegével. Ez tavaly még havi 4,6 millió forint volt, idén márciustól viszont már 5,2 millió forint.

A portál által kikért adatokban nem szerepelnek a Novák Katalinra vonatkozó költségek, esetében csak annyi ismert, hogy lemondása óta egyelőre nem igényelt ingatlant. Az Index információi szerint háromfős titkárságot már igen.

(Borítókép: Schmitt Pál és Áder János. Fotó: Vajda János / MTI, Szollár Zsófi / Index)