Több mint 2,2 milliárd forint bírságot szabott ki a GVH

2024.04.30. 08:41
Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazásával összefüggő tapasztalatairól szóló beszámolóját.

Az Országgyűlés elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal 2023-as beszámolóját. A nemzeti versenyhatóság 2023-ban is aktív versenyfelügyeleti munkát végzett, összesen 92 ügyet zárt le.

A GVH Versenytanácsa 97 vállalkozással szemben hozott döntést és összesen több mint 2,2 milliárd forint bírságot szabott ki, mely jogerőssé válás után a központi költségvetésbe kerül. Az elmarasztalt cégek ezen felül még mintegy 254 millió forintos kompenzációt vállaltak a fogyasztók felé.

A GVH közleménye szerint 2023-ban is megérte a vállalkozásoknak visszatérni a tisztességes verseny útjára, hisz a GVH-val történő együttműködéseknek köszönhetően több mint 825 millió forint bírságcsökkentést kaptak a cégek, amely munkahelyek megőrzéséhez is hozzájárult.

A GVH nemzetközi módszertanra alapozott – hatáselemzése (úgynevezett impact assessment) alapján az elmúlt hat évben (2018–2023) feltárt versenykorlátozó megállapodások, erőfölényes visszaélések, valamint versenyellenes fúziók káros hatásainak megakadályozása összesen 84 milliárd 961 millió forintos hasznot hozott Magyarország polgárainak.

Ez azt jelenti, hogy a GVH a működésére fordított költségvetési forrás több mint négyszeresét produkálta jóléti haszon formájában úgy, hogy a fogyasztóvédelmi ügyek hatásai ebben még nincsenek is benne

– emelte ki Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke.

A GVH 2023-ban is nagy hangsúlyt helyezett a fogyasztók és társszervek jelzéseire, összesen közel 1900 panaszt és több mint 110 bejelentést dolgoztak fel. A GVH tavaly is több kartellmegállapodást felszámolt, valamint aktívan lépett fel a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, globális technológiai vállalkozások és online platformok piaci gyakorlatai ellen.

A GVH elnöke rámutatott, hogy a 2023. július 1-jétől működtetett, www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online Árfigyelő rendszer az árak összehasonlíthatóságával és erőteljes versenyélénkítő hatásával szerinte hozzájárult az infláció leszorításához.

Új javaslatként a GVH az országgyűlési beszámolójában felhívja a jogalkotó figyelmét az üdülési jogok másodlagos értékesítésével kapcsolatos megtévesztésekre. A nemzeti versenyhatóság azt javasolja a jogalkotónak, hogy fontolja meg az üdülési joggal rendelkező, de attól megválni kívánó, sok esetben kiszolgáltatott emberek esetében a hatékonyabb fogyasztói jogérvényesítést.

Egyszer és mindenkorra szeretnénk véget vetni az üdülési jogokkal kapcsolatos visszaéléseknek, a kiszolgáltatott helyzetben lévő honfitársaink átverésének és megkárosításának

– mondta Rigó Csaba Balázs.