Véget ért a Király szezonja, súlyos következményei lehetnek az újabb kudarcnak

GettyImages-2150788104
2024.04.30. 12:58
Megint Jamal Murray jelentette a Los Angeles Lakers vesztét az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) rájátszásának legutóbbi játéknapján, mivel a címvédő Denver irányítója néhány napon belül második meccsnyerő dobását süllyesztette el, egyúttal kiejtette LeBron James csapatát. A sportág élő legendája, a 39 éves James a kiesést követően kérdéseket kapott jövőjét illetően, valamint az is biztosnak látszik, hogy Darvin Ham elvesztette állását az éjszaka.

Mint arról beszámoltunk, két párharc is lezárult éjszaka a tengerentúli kosárlabdaliga rájátszásának első fordulójában, egyúttal véget ért az NBA történetének egyik legjobb játékosa, a „Király” LeBron James 21. szezonja. A 39 éves szupersztár csapatával, a Los Angeles Lakersszel tavaly is a Denver Nuggets ellen zúgott ki a rájátszásban, akkor a nyugati döntőben söpörték ki a kaliforniai együttest Jokicsék, ezúttal viszont két körrel korábban parancsoltak nekik megálljt. 

Az újabb csalódást keltő eredmény után arról faggatták az újságírók Jamest, hogy a hétfő hajnali volt-e pályafutása utolsó mérkőzése Lakers-mezben, de erre nem érkezett válasz, a liga bennfentesei pedig inkább azt sejtetik, hogy az NBA pontkirálya még hosszú évekig maradhat Kaliforniában, sőt ennek érdekében a Lakers fiát, Bronny Jamest is kiválasztaná a játékosbörzén.

Érdekesség, hogy Jamesnek a következő szezonra 51,4 millió dolláros játékosopciója van, de szinte biztosra veszi mindenki, hogy ezzel még akkor sem fog élni a 39 éves szupersztár, ha maradna Los Angelesben. Egyébként James ügynöke, Rich Paul is amondó, hogy ügyfele marad a franchise-nál, és még legalább két-három évig folytatja aktív pályafutását, már csak azért is, mert rendkívül jó kapcsolatot ápol Jeanie Buss tulajdonossal – derült ki az ESPN beszámolójából.  

Egyébként rendkívül érdekes, mi lesz a Los Angeles Lakers sorsa a közeljövőben. Minden jel arra mutat, hogy James marad, az viszont szinte biztos, hogy Darvin Ham vezetőedzőnek nem lesz maradása a kispadon. A csapathoz közeli források, mint például Shams Charania szerint elégedetlenek házon belül a szakember munkájával, mivel minden játékosa hibáját hajlandó kifogásként használni a rossz eredmények miatt, csak a saját rossz döntései, meccstervei után nem vállalja a felelősséget. Többen azt kifogásolták Ham tevékenységét illetően, hogy Austin Reavest és D'Angelo Russellt kitette a csapat kezdő ötöséből, inkább Taurean Prince és Cam Reddish számára adott lehetőséget, ami végül nem bizonyult jó döntésnek.

Darwin Ham
Darwin Ham
Fotó: Getty Images

Az újabb kiesés után annyi biztosnak látszik, hogy továbbra is LeBron Jamesszel képzelik el a jövőt Los Angelesben, de az „összkép” többi eleme még bizonytalan, ismeretlen. Nem úgy, mint a kaliforniai csapatot kiejtő, egyébként címvédő Denver Nuggetsnél, amely úgy küldte nyári szabadságra két egymás követő rájátszásban a Lakerst, hogy mindössze egy mérkőzést bukott el. A mostani, első körös párharcban két találkozót is úgy nyert meg a Denver, hogy Jamal Murray az utolsó pillanatokban süllyesztette el a győztes dobást. 

A címvédő együttes vezetőedzője, Michael Malone a mérkőzés után elmondta, bízott csapatában az utolsó másodpercekben, direkt ezért sem kért időt, csak engedte, hogy játsszák a saját játékukat, aminek újra megszületett a pozitív eredménye. A Denver annak köszönhetően, hogy öt mérkőzésben „elintézte” első körös riválisát, néhány nap pihenő a jutalma, és majd a hétvégén kezdődik a Minnesota Timberwolves elleni nyugati elődöntő. Apropó Minnesota, az alapszakaszban harmadik helyezett „farkasok” váratlanul simán, 4–0-ra intézték el a három szupersztárral felálló Phoneix Suns csapatát, amivel egyértelműen bejelentkeztek a bajnoki címre. 

A Timberwolves legnagyobb sztárja az az Anthony Edwards, aki szépen lassan a liga új arcává válik, már csak azért is, mivel szinte hiba nélkül játszva juttatta csapatát a nyugati rájátszás második körébe, méghozzá úgy, hogy kisöpörték riválisukat. A 22 éves zseni mindig akkor lépett elő, amikor igazán számított, a négy mérkőzés során 31 pont és nyolc lepattanó felett átlagolt, mezőnyből 51 százalékkal, a triplavonalon túlról pedig 41 százalékkal célzott, amely kimagasló teljesítmény. 

Anthony Edwards
Anthony Edwards
Fotó: Getty Images

És akkor még nem is említettük, hogy a negyedik mérkőzés utolsó perceiben előbb faképnél hagyta Bradley Bealt, majd egy őrületesen nagyot zsákolt Kevin Duranten, akit a legutóbbi három rájátszásban másodjára söpörtek ki. A Minnesota klubtörténete során másodszor jutott túl az első körön, 20 év után pedig első alkalommal játszhat konferencia-elődöntőt. A Minnesota Timberwolves–Denver Nuggets-párharc kifejezett csemegének ígérkezik a sportág szerelmeseinek.

Ugyanúgy, mint az Oklahoma City Thunder mérkőzései, amely csapat éppen az éjszaka söpörte ki a nyolcadik kiemelt New Orleans Pelicanst. Talán ez a párharc volt a rájátszás első körének legegyértelműbb párosítása, mivel a New Orleans kénytelen volt nélkülözni Zion Williamsont, aki az alapszakaszban hátán vitte a csapatot, továbbá a nyugati első OKC sem hibázott, sőt újabb tanúbizonyságot tett arról, hogy bizony a fiatal keret ellenére komoly játékerőt képviselnek. 

Az alapszakasz legjobb edzőjének választott Mark Daigneault arról beszélt a mérkőzés után, hogy nem mindennapi játékosokból áll csapata, rendkívül összetartó, egységes a brigád, ezért képesek ilyen eredményeket elérni. Azzal pedig nem foglalkoznak, hogy mindenki a csapat átlagéletkorát emlegeti mint negatív tényező, ők csak kosárlabdáznak, és attól függetlenül küzdenek, hogy hány évesek. Az Oklahoma City Thunder előnyére válhat továbbá az is, hogy a következő körben a Los Angeles Clippers–Dallas Mavericks-párharc győztesével találkoznak, ami jelenleg 2–2-re áll, így még legalább két mérkőzésen keresztül gyűrik egymást a felek. 

(Borítókép: Getty Images)