Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 30. 11:58

Az AI lökte vissza a mélyből a Samsung profitját

Az AI iránti megnövekedett befektetői és felhasználói igény felhajtotta a memóriachip-árakat, amivel látványosan jól járt a dél-koreai Samsung: 932,8 százalékos működési nyereség növekedést sikerült elérni az első negyedévben.

A világ legnagyobb memóriagyártójának számító Samsung Electronics 71,92 ezer milliárd koreai won konszolidált bevételt jelentett a Galaxy S24 okostelefonok iránti kereslet és a memória-félvezetők magasabb árainak köszönhetően, ami 12,81 százalékos ugrás az egy évvel korábbihoz képest.

Ennél is érdekesebb szám, hogy a március végén végződő 2024-es első negyedévben a cég működési nyeresége 932,8%-kal ugrott meg 6,61 ezer milliárd koreai wonra, jó eséllyel annak köszönhetően, hogy a memóriachipek ára az AI körül kialakult kereslet hatására megemelkedett. Ebben a mutatóban tavaly jutott mélypontra a vállalat, mikor profitja az első negyedévben akkor éves szinten csaknem 95%-kal 640 milliárd dél-koreai wonra csökkent. A társaság profitja utoljára 14 évvel korábban volt annyira alacsony szinten.

A memóriaeladások éves viszonylatban 96 százalékot nőttek, ami 17,49 ezer milliárd koreai wont hozott a vállalat konyhájára. A félvezetőkért felelős Device Solutions (DS) részleg működési eredménye 6,5 százalékkal nőtt 1,91 ezer milliárd wonra (1,39 milliárd dollárra), szemben az egy évvel korábbi 4,58 ezer milliárd wonos veszteséggel.

samsung_kiemelt

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Ez kiugró hír azután, hogy az elsősorban memóriákat előállító részleg különösen gyászosan zárt az egész tavalyi évet: a divízió 14,9 ezer milliárd wonos rekordveszteséget könyvelhetett el, a 2022-es 23,8 ezer milliárd wonos nyereség után. A cég gyakorlatilag minden típusú elektronikai eszközbe (okostelefon, PC, szerver) gyárt és szállít DRAM-chipeket, emellett a NAND flash tárolók szegmensében is piacvezető.

A vállalat arra számít, hogy a második negyedévben is stabil marad a kereslet a generatív AI iránti érdeklődésnek köszönhetően. A szerverek és a tárolók esetében az AI-szerverek kínálatának folyamatos növekedése és a kapcsolódó felhőszolgáltatások bővítése nemcsak a nagy sávszélességű memória (HBM), hanem a hagyományos szerverek és tárolási megoldások iránti keresletet is élénkítheti. Az aktuális negyedéves jelentéssel együtt a Samsung egyben közölte a jó hírt, hogy a hónapban megkezdte a HBM3E 8H és a V9 NAND sorozatgyártását, a második negyedévben pedig a HBM3E 12H termékek és újabb DDR5 alapú termékek tömeggyártását tervezi.

Bár a mobilüzletág bevételeinek és működési eredményének növekedéséhez nagyban hozzájárultak a Galaxy S24 széria tagjai, a gyártó arra figyelmeztet, hogy a szezonalitás miatt a második negyedévben csökkenni fognak a szállítások, ugyan a globális mobilpiaccal azonban bizakodó, mivel az év második felében fellendülést hozhat „a fogyasztói hangulat stabilizálása, az AI-termékek és -szolgáltatások bővülése, valamint a feltörekvő piacok gazdasági növekedése”.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

2

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.

BYEBYE

1

Lelép az OpenAI "agya"

2024. május 16. 11:34

Közel egy évtized után távozik az AI-startup egyik kulcsembere, bevallása szerint egy személyes projekt miatt.