DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Steiner beperli a Haast

Günther Steiner a Haas F1-es csapatának több jogellenes tevékenysége miatt úgy döntött, beperli korábbi munkaadóját.

Steiner óriási tapasztalattal bír a motorsportban, az olasz szakembernek nagy szerepe volt a Haas F1-es csapatának felépítésében, melyet 2016-os debütálásuk óta egészen a tavalyi szezon végéig csapatfőnökként vezetett.

Az 59 éves olasz szakember helyét az idei szezonban Gene Haas döntése alapján Ayao Komatsu vette át. Komatsu több mint 20 éve van jelen az F1 körforgásában, mely idő alatt különböző mérnöki és vezetői pozíciókban is tevékenykedett. Komatsu 2016-ban vezető versenymérnökként csatlakozott a Haashoz, majd később mérnökigazgatóvá léptették elő, ezt követően pedig megkapta a csapatfőnöki széket.



Mindeközben Steiner továbbra is rendkívüli népszerűségnek örvend a rajongók körében, a Drive to Survive sorozatnak köszönhetően pedig számtalan Steiner nevével és képével ellátott merchandise talált gazdára.

Steiner szerződésszegéssel, az észak-karolinai bértörvény megsértésével és a nevének, képének, valamint képmásának jogosulatlan használatával vádolja a Haast, emiatt pedig beperelte korábbi munkaadóját. Az amerikai istálló excsapatfőnöke azt állítja, hogy minden év januárjában kellett volna megkapnia bizonyos éves kifizetéseket, ám ezen tranzakcióknak a teljesítése 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban is elmaradt, mellyel a Haas munkaszerződést szegett.

Emellett az olasz szakember szerint a Haas továbbra is olyan termékeket kínál, amelyen az ő képmása látható, illetve számos felületen az ő nevével és képével népszerűsítik a márkát. Steiner úgy véli, munkaviszonya megszűnését követően a Haas jogosulatlanul végzi ezeket a tevékenységeket, valamint jogdíjat sem fizetnek számára.

„A Haas F1-es csapatának nincs joga Steiner nevét, képét és képmását felhasználni a munkaviszonyuk megszűnése után. A Haas nem fizetett ellentételezést Steiner nevének, képének és képmásának jogosulatlan használatáért” – olvasható a bírósági dokumentumban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: