DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Felülvizsgáltatja Alonso kínai büntetését az Aston

Felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az Aston Martin spanyol versenyzőjük sanghaji sprint után kapott büntetése kapcsán – meghallgatás pénteken.

A másfél héttel ezelőtti Formula-1-es Kínai Nagydíj szombati sprintfutamának hajrájában bonyolódott csatába egymással Fernando Alonso és Carlos Sainz, az adok-kapok során pedig kontakt is történt, amely miatt Alonso defektet kapott és kiállni kényszerült, de sérült a honfitárs Ferrarija is.

A stewardok vizsgálták az incidenst, és arra jutottak, hogy a 42 éves pilóta tehető felelőssé a koccanásért, így Alonsót utólag tíz másodperces időbüntetésben részesítették – aminek túl sok jelentősége nem volt, hiszen amúgy sem ért célba –, valamint kiosztottak neki három büntetőpontot is, amelyből így már hattal rendelkezik, azaz félúton jár az automatikus egyfutamos eltiltás felé.

f1-alonso-aston-sanghaj_2



Az ügy azonban a jelek szerint még nem zárult le: kedden tette közzé az FIA azt a dokumentumot, amelyből kiderült, hogy az Aston Martin még egy héttel ezelőtt, azaz április 23-án felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a kétszeres F1-es világbajnok kínai büntetése kapcsán. A felügyelők beidézték az Aston Martin és a Ferrari képviselőit, a meghallgatásra videohívás formájában, a Miami Nagydíj péntekjén kerül sor.

A meghallgatás pedig két részből fog állni, mint minden esetben a felülvizsgálati kérelmek kapcsán. Először ugyanis a stewardok azt állapítják meg, hogy a kérelmet benyújtó istálló, azaz jelen esetben az Aston Martin elő tudott-e állni új, releváns és jelentős bizonyítékokkal az üggyel kapcsolatban.

Ahhoz, hogy újranyissák az ügyet, mindhárom feltételnek teljesülnie kell: láthattuk korábban sokszor, hogy az istállók azt gondolták, hogy megfelelnek ezeknek, a felügyelők mégis elutasították a kérelmeiket – igaz, épp az Aston Martin az, amely járt már sikerrel ilyen ügyben. Amennyiben ezúttal is így lesz, akkor jön a meghallgatás második része, amelyben az új bizonyítékok fényében újravizsgálhatják magát az incidenst és az eredeti büntetést.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: