Elfogták a varsói zsinagóga elleni merénylet elkövetőjét

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

Molotov-koktélt dobott egy ismeretlen elkövető szerdán a varsói Nozyk zsinagóga épületére. Az incidensben senki sem sérült meg – közölte Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter Michael Schudrich lengyel főrabbira hivatkozva.

„Vajon ki próbálja megzavarni az európai uniós csatlakozásunk évfordulóját? Netán ugyanazok voltak, akik Párizsban Dávid-csillagokat firkáltak?” – írta Sikorski a bejegyzésben. Ezzel egyrészt arra utalt, hogy Lengyelország szerdán az uniós csatlakozás 20. évfordulóját ünnepli; másrészt pedig arra, hogy tavaly októberben, az izraeli–palesztin konfliktus kirobbanása után egyes párizsi épületeken Dávid-csillagok és „Palesztina győzni fog” feliratok jelentek meg.

Andrzej Duda lengyel elnök az esetre reagálva azt írta az X-en, hogy „Lengyelországban nem lehet helye az antiszemitizmusnak és a gyűlöletnek”.

A szerdai incidenst a varsói izraeli és amerikai nagykövetség is elítélte a közösségi médiában.

Őrizetbe vették a gyanúsítottat

A szerdára virradóan történt incidensről a varsói rendőrfőkapitányság tájékoztatta a PAP lengyel hírügynökséget. Szerda este Czeslaw Mroczek belügyminiszter-helyettes közölte: a rendőrség őrizetbe vett egy, a tett elkövetésével gyanúsított személyt – adta hírül az MTI.

Későbbi rendőrségi közlemény szerint egy 16 éves lengyel állampolgárról van szó, akit a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) közreműködésével a varsói Bemovo negyedben fogtak el.

Az 1902-ben emelt Nozyk zsinagóga az egyetlen zsidó szentély a lengyel fővárosban, amely fennmaradt a második világháború előtti időszakból.