Könnygázzal oszlatták fel a tüntető tömeget Törökországban

2024.05.01. 20:22
A rendőrségnek könnygázt kellett bevetni a tüntetők ellen május 1-jén Isztambulban. Több mint kétszáz embert vettek őrizetbe.

Könnygázzal oszlatta fel a török rendőrség a május elseje alkalmából felvonuló tüntetőket szerdán Isztambulban. A török nagyváros központjában található Taksim térre vezető útvonalat rendőrsorfallal zárták le, miután bejelentették, hogy a téren és a városközpont további, kordonnal lezárt területein biztonsági okokból nem lehet demonstrációt tartani.

A tüntetők ennek ellenére megpróbáltak bejutni a térre, és dulakodni kezdtek a rendőrökkel, de nem jártak sikerrel.

Ali Yerlikaya török belügyminiszter nem sokkal később tudatta, hogy összesen 210 embert vettek őrizetbe.

Az isztambuli városháza épületénél gyülekező tüntetők ellen is könnygázgrátátokat, valamint gumilövedékeket alkalmazott a rendőrség; a város Besiktas városrészében pedig szintén kisebb összecsapások történtek a tüntetők és a rendfenntartó erők között.

Özgür Özel, a legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője szégyenletesnek nevezte a hatósági tiltást, és kijelentette, hogy a gyülekezési joggal kapcsolatos alkotmánybírósági döntés jogilag kötelező érvényű, ezért „folytatják a dolgozó embereket megillető Taksim tér felszabadításáért folytatott küzdelmüket”; a kivonuló rendőröknek pedig azt mondta, „ezek a dolgozók nem ellenségek és nem akarunk konfliktust, csak meg kívánjuk ünnepelni május elsejét”.