Azonnali hatállyal felfüggesztették egy II. kerületi étterem működését

2024.05.02. 09:55
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy II. kerületi vendéglátóhelyen súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak. A budapesti étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

Súlyos élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságokat tárt fel a Nébih egy II. kerületi étteremben, ezért 50 kilogramm nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű élelmiszer azonnali hatályú forgalomból való kivonása mellett döntöttek – írja az MTI.

A Nébih jogsértési listáján található adatok szerint a Silver Fox étteremről van szó, írja a Világgazdaság.

Az egység az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok kijavítását, továbbá a hatóság kedvező eredményű helyszíni ellenőrzését követően folytathatta tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Részletezték, hogy a konyhát általános takarítatlanság jellemezte, padozatán a szennyeződés vastagon lerakódott, az oda kifröccsenő sütőolajat kartonpapírral itatták fel.

A kifröccsenő sütőolajjal vastagon szennyezett konyhai ablakot a rovarháló hiánya ellenére nyitva tartották. A rendeltetésszerű használat helyett a mosogatóban szeletelt kenyeret, fűszerpaprikát, borsot és csomagolt száraz állateledelt, míg a kézmosóban személyzeti ruhákat tároltak. Maga a zöldség és gyümölcs tisztítása a gazdasági bejárat előtti közlekedőben történt.

A felsorolt problémákon túl a létesítményre vonatkozó, kötelező HACCP-dokumentációval sem rendelkezett a vállalkozás.