A szerb elnök Magyarországgal együtt rendezne olimpiát

2024.05.02. 11:10
Magyarországgal közösen rendezne olimpiát a szerb elnök, Alekszandar Vucsics – legalábbis erről beszélt a belgrádi Nemzeti Stadion építésének elkezdése után, miután bejelentette, hogy 2028-ban abban a stadionban rendezik az Európa Liga döntőjét. De nemcsak Magyarországgal, hanem Albániával is rendezne közös sporteseményt a szerb elnök.

Belgrád közelében megkezdődött a szerb Nemzeti Stadion építése, amelyben 2028-ban Európa Liga-döntőt rendeznek, Alekszandar Vucsics elnök pedig ezen felbuzdulva megpedzette egy Magyarországgal közös rendezésű olimpiai játékok tervét is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach szerint úgyis újra lángol az olimpiarendezési hullám, úgyhogy a szerb elnök kijelentésének még akár valóságalapja is lehet – írta meg a balk.hu.

Vucsics szerint nem csupán Belgrád, de egész Szerbia arculatát megváltoztatják, hiszen a budapesti mellett a második legnagyobb Aqua Központot is építik. Így pedig már „versenyre kelhetnek a magyarokkal”, de ha éppen nem versenyeznek velünk, akkor akár együtt is rendezhetnénk olimpiát.

De nemcsak Budapesttel közösködne a szerb elnök, hanem Albániával is, a szomszédos országgal a 21 év alattiak Európa-bajnokságát rendezné meg Vucsics.

A portál hozzáteszi, hogy június 2-án helyhatósági választások lesznek Szerbia több városában, szóval az sem kizárt, hogy az elnök csak a kampány részeként dobálózik ilyen nagy mondásokkal, amelyekkel „szőnyeg alá söpri a korábbi, be nem váltott ígéreteit”. Annak viszont nagy a valószínűsége, hogy ha ekkora nyilvánosság előtt beszélt a közös olimpiai tervekről, akkor erről már folyt valamilyen párbeszéd a két ország képviselői között.

Már 100 nap sincs Párizsig

Április 17-én, a párizsi olimpia megnyitója előtt kereken száz nappal a Magyar Olimpiai Bizottság a városligeti Millennium Házában tartott sajtótájékoztatót. A felszólalók között volt Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, aki a nyári olimpiai játékokkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy tizenkét év után tér vissza Európába, és nagyon sokan örülnének, ha csak ennyi időt kellene várni a következőre.

„A 2036-os olimpiai rendezés még nincs eldöntve, ott nyitott a verseny, viszont az ázsiai érdeklődés nagyon erős, és ha Európa nem kapja össze magát nagyon gyorsan, akár húsz évet is várhat a következőre.”

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM