Magyar Nemzet: Az olasz maffiával üzletelhetett a Lánchíd-botrány kulcsfigurája

2024.05.02. 10:31
A Lánchíd-botrány számlagyárosaként elhíresült Víg Mór egyik cégét kapcsolatba hozták az olasz maffia 'Ndrangheta szervezetével. Állítólag olyan cégnek volt a vezérigazgatója és egyedüli részvényese, amely a maffia elleni nyomozás budapesti szálában többször is előkerült – három másik magyarországi céggel együtt.

A volt ügyvéd, Víg Mór a Magyar Nemzet szerint egy olyan cégnek volt a vezérigazgatója és részvényese, amely az egyik legnagyobb olasz maffiacsoport, az 'Ndrangheta egyik magyarországi, budapesti cége elleni nyomozással került összefüggésbe.

A lap cikkében azt írja, hogy az olasz bűnszervezet elleni nyomozás hazai szálában is felbukkant Víg Mór neve és egy másik ügyvédnőé is, akit elfogtak az üggyel kapcsolatban, de azóta már szabadlábon védekezhet. Azt állítja, ő csak áldozata a történteknek, és a szálakat egy másik, „a hatóságok előtt jól ismert személy” mozgatta.

A calabriai 'Ndrangheta a világ második legnagyobb maffiájaként van számontartva, amelynek több tagja ellen 2017 óta nyomoznak az olasz hatóságok. A bűnszervezet pénzmosási ügyeivel kapcsolatban négy, budapesti székhelyű cég üzletrészeit és bankszámláit vették zárolás alá. 

Ezeknek egyike volt a Veritas Menedzsment Kft. – legalábbis a Privát Kopó bűnügyi portál tavalyi cikke szerint. Ők azt írták, hogy titokban rögzített hangfelvételeken bukkant elő többször is a cég neve.

Ezt a céget akarták felhasználni arra, hogy egy ománi befektetői csoportot átverjenek. A kft. ügyvezetői – formálisan – a Cipruson élő Baxter Kenneth David, valamint – ténylegesen – Gaetano Loschiavo voltak. A bűnügyi lap szerint a cég hatalmas NAV-tartozást halmozott fel, és 2019 augusztusában kényszertörlési eljárást indítottak ellene, miközben fél évvel azelőtt a cég vezetését „átpasszolták” a GattobInc Zrt.-nek, amelynek egyedüli részvényese és vezérigazgatója Víg Mór volt.