Majdnem egymilliárd forint összértékben loptak el ritka könyveket az utóbbi két évben

2024.05.02. 13:54
Az orosz irodalom legnagyobb gyöngyszemeiből tulajdonítottak el mintegy 170 kötetet mindössze két év alatt. A ritka kiadások kilenc ország 12 könyvtárából tűntek el, az okozott kár összértéke pedig 2,6 millió dollár, amely átszámítva megközelíti az egymilliárd forintot.

A történtekre a The New York Times hívta fel a figyelmet, amely példaként felhozott egyet az esetek közül. Még 2022 áprilisában két férfi érkezett a Tartui Egyetem könyvtárába Észtországban, akik azt mondták, hogy ukrán menekültek (nagybácsi és unokaöcs), és a cári Oroszországban gyakorolt cenzúrát vizsgálják, hogy a fiatalabbik férfi ösztöndíjat kaphasson az Egyesült Államokba.

Gogol és Puskin műveit keresték, tíz napot töltöttek ott, majd egyszer csak nem jöttek többé a könyvtárba. Négy hónappal később, egy ellenőrzésen derült ki, hogy nyolc könyvet, amit vizsgáltak, magukkal vittek, és csupán azért nem vették észre ezt az ott dolgozók, mert profi replikákkal helyettesítették őket.

Mindez elsőre egy egyszeri szerencsétlenségnek tűnt, de kiderült, hogy valójában egy tolvajhálózat kitervelt munkája áll a háttérben. 

2022 óta két év alatt mintegy 170 antik könyv tűnt el – főként Puskin művei. Az alkotások összértéke nagyjából 2,6 millió dollár, amely jelenlegi árfolyamon megközelíti az egymilliárd forintot (egész pontosan 950 millió).

Nemzetközi akció

Lettország, Litvánia, Németország, Franciaország, Svájc, Csehország, Finnország és a korábban említett Észtország könyvtárait is „támadás” érte. A legkomolyabb veszteségeket Lengyelországban a Varsói Egyetem könyvtára szenvedte, ahonnan 78 kötet tűnt el.

A tolvajok után nemzetközi hajtóvadászatot indítottak, aminek vezető csapata egy különleges francia egység volt, amely a kulturális lopásokra szakosodott. A feltérképezett esetek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy rengeteg résztvevő van az ügy mögött, akik közt vérrokonságban álló személyek is akadnak. A könnyű határátkelésnek köszönhetően beutazzák Európát, busszal közlekednek, hogy ne hagyjanak nyomot.

Eddig kilenc embert sikerült letartóztatni az ügyben.

Közülük négyet Grúziában fogtak el, náluk mintegy 150 könyvet találtak. A francia rendőrség novemberben további három gyanúsítottat tartóztatott le. A nyolcadikat Észtországban, a kilencediket Litvániában kapták el – utóbbi azóta börtönbe került.

Puskin és Gogol mint az orosz irodalom nagy alkotói hatalmas kulturális hatást gyakoroltak a világra. Klasszikus, több száz éves köteteik magas árakon kelnek el. Akadnak olyan első kiadások, amelyek félmillió dollárt meghaladó összegig emelkednek aukciókon.