Az önkormányzatok fideszes kivéreztetéséről írt az MSZP

2024.05.02. 14:46
Az MSZP szerint a Fidesz kivéreztette, és az uniós elveknek ellentmondva fosztotta meg jogaitól, forrásaitól az önkormányzatokat. Varga László, a párt elnökhelyettese a települések közvetlen hozzáférését kéri az uniós forrásokhoz, valamint egy új Budapest törvény meghozatalát is sürgetik.

Varga László, az MSZP elnökhelyettese szerint az Orbán-kormány az elmúlt 13 évben szisztematikusan véreztette ki az önkormányzatokat.

Idén 124-gyel több önkormányzattól von el pénzt szolidaritási hozzájárulás címén az állam, tavaly még 724 önkormányzatnak kellett ezt az adót fizetnie, idén már 848 településnek – hívta fel rá a figyelmet közleményében a szocialista párt. 

Hozzátették, hogy a Fidesz kiüresítette az önkormányzatiságot, az uniós elveknek ellentmondva fosztotta meg jogaitól, forrásaitól és autonómiájától a városvezetéseket. Úgy látják, hogy a Fidesz szembe ment az EU által is ambicionált elvekkel és radikális központosítást hajtott végre. A közszolgáltatások jelentős részének megszervezéséről pedig a helyi viszonyokat nem ismerő, távoli központokban döntenek.

Közvetlen hozzáférését kérnek az uniós forrásokhoz

A közleményben arra is kitértek, hogy a MSZP az önkormányzatokra, mint a demokrácia utolsó védőbástyáira tekint. Kiemelték, hogy önálló, autonóm önkormányzatokra van szükség és a települési, járási önkormányzatokhoz kell kerülnie a legfontosabb alapellátási feladatoknak.

Az MSZP egy új Budapest törvény meghozatalát is sürgeti, amely világossá tenné a fővárossal kapcsolatos viszonyrendszert, és amely rendezné a feladatok, a hatáskörök és a források kérdését.

Mint írták, szükség van arra, hogy a települések közvetlenül is hozzáférhessenek uniós forrásokhoz, ne csak a kormányon keresztül, a Fidesz befolyásával. A közvetlen EU-s források egyik élharcosa Tüttő Kata, az MSZP EP-képviselőjelöltje, akihez hasonló jó szakemberek lendíthetik előre az önkormányzatok sorsát.