Rendőrökre támadó afgán embercsempésszel szemben indított eljárást a rendőrség

2024.05.02. 15:38
Az afgán férfi még 2023 márciusa és júliusa között többször is a rendőrökre támadt Ásotthalom közelében, különböző tárgyakat, köveket és fahusángokat dobált a határvédelmi feladatokat ellátő személyek és járműveik felé. Egyikük fejét meg is sebesítette. Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, Szerbiában fogták el, majd átadták Magyarországnak.

Eljárás indult egy afgán embercsempésszel szemben, aki tavaly a határt védő rendőrökre támadt – tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-t. A közlemény szerint a férfit felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és közlekedés biztonsága elleni bűntettel gyanúsítják. A férfival szemben embercsempészés bűntette miatt egy másik eljárás is zajlik.

Az adatok szerint 2023 márciusa és júliusa között Ásotthalom közelében, a két határkerítés közötti területről a külföldi férfi többször erőszakkal akadályozta a rendőröket a határőrizeti járőri feladataik ellátásában.

Különböző tárgyakat, köveket és fahusángokat dobott át a határkerítésen a közeledő szolgálati járművek felé, amelyek közül egy rendőrautónak csak gyors irányváltással sikerült a dobás irányából kitérni.

A férfi a gyalogosan járőröző rendőrökre is rátámadt, és egy kővel megsebesítette egyikük fejét és kezét.

A gyanúsítottat a határvédelmi kamerarendszer felvételeinek elemzésével, valamint a szerb hatóságokkal együttműködve sikerült azonosítani. A férfivel szemben embercsempészés bűntette miatt is nyomoznak, mert tavaly tavasszal és nyáron rendszeresen segített több száz illegális migránsnak Szerbia területéről az ideiglenes biztonsági határzáron keresztül Magyarországra jutni.

A gyanúsítottal szemben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A férfit elfogták, majd a szerb rendőrök átadták a magyar hatóságoknak. A nyomozó ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a férfit, aki nem tett vallomást. Az embercsempészés bűntette miatt folyó eljárásban elrendelték letartóztatását – áll a közleményben.