Ismét ítéletidő csapott le Dubajra, járatokat töröltek

2024.05.02. 17:59 Módosítva: 2024.05.02. 18:33

Az Emirates légitársaság csütörtökön közölte, hogy ismét késésekre és járattörlésekre kell számítani Dubajban az ítéletidő miatt. Az irodák és az iskolák is zárva tartanak a heves esőzések miatt, a hatóságok mindenki felszólítottak, hogy maradjon otthon – írja a CNN.

A térségben készült videókon látható, hogy az utakat ezúttal is elárasztotta a nagy mennyiségű csapadék. Dubajban 12 óra alatt 20 milliméternyi eső hullott, ami több mint kétszerese annak, mint amennyi áprilisban vagy májusban szokott esni. 

A CNN újságírója szerint a lakosok ezúttal felkészültebbnek tűntek. A hatóságok a városban vészhelyzeti értesítéseket küldtek a telefonokra, és felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthon. Az árvízveszélyes völgyekbe vezető utakat lezárták, és mindenkit arra kértek, hogy maradjanak távol a hegyvidéki, sivatagi és tengerparti területektől.

A tudósok az éghajlatváltozással hozták összefüggésbe az Egyesült Arab Emírségeket, Katart és Ománt két héttel ezelőtt sújtó rekordmennyiségű esőzést. A World Weather Attribution (WWA) nevű nemzetközi klímaszakértő csoport szerint a hatalmas zivatarfelhő-zóna a jóval távolabb lévő Jemenben is súlyos károkat okozott. A kutatók megállapították, hogy a globális felmelegedés és az urbanizáció az oka a szélsőséges időjárási jelenségnek.

Legalább 23 áldozatot követelt az Arab-félszigetre lezúduló eső

Mint írtuk, legalább 23 ember meghalt az Arab-félszigetet sújtó áradásokban. Április 16-án és 17-én emberemlékezet óta nem látott esőzés zúdult le az Egyesült Arab Emírségekre. A közel-keleti országban 12 óra leforgása alatt több mint másfél évnyi eső esett. Ideiglenesen még a dubaji nemzetközi repülőteret (DXB) is lezárták.

A közösségi médiában számos videó megjelent a vízben úszó repülőgépekről és az áradásokról. Egy férfi az autója ablakából készített videót, amelyen az út inkább egy folyóra hasonlított. A hömpölygő víztömeg az üzletben és a lakásban is károkat okozott.

Az Egyesült Arab Emírségek többi részéhez hasonlóan Dubajban is forró és száraz éghajlat uralkodik. Ennek megfelelően csapadék ritkán esik, ezért  sok helyen korlátozott az infrastruktúra, így többek között vízelvezetés sincs , ami megoldást nyújthatna a jelenlegihez hasonló helyzetek kezelésére.