DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Itt a döntés: elutasították az Aston kérelmét

Megszületett az ítélet Fernando Alonso kínai büntetése és az azzal kapcsolatos felülvizsgálati kérelem ügyében: nem találták jelentősnek az új bizonyítékot.

A két héttel ezelőtti F1-es Kínai Nagydíj szombati sprintfutamának hajrájában bonyolódott csatába egymással Fernando Alonso és Carlos Sainz, az adok-kapok során pedig kontakt is történt, amely miatt Alonso defektet kapott és kiállni kényszerült, de sérült a honfitárs Ferrarija is.

A stewardok vizsgálták az incidenst, és arra jutottak, hogy a 42 éves pilóta tehető felelőssé a koccanásért, így Alonsót utólag tíz másodperces időbüntetésben részesítették – aminek túl sok jelentősége nem volt, hiszen amúgy sem ért célba –, valamint kiosztottak neki három büntetőpontot is, amelyből így már hattal rendelkezik, azaz félúton jár az automatikus egyfutamos eltiltás felé.

f1-alonso-kina-aston-1



Az Aston Martin azonban felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az ügyben, amelynek a Miami Nagydíj péntekjén volt a meghallgatása, ezzel kapcsolatban hirdettek nagyjából másfél nappal később, miami idő szerint szombat kora este ítéletet.

A felülvizsgálati kérelmek kritériuma, hogy a benyújtónak új, releváns és jelentős bizonyítékot kell prezentálnia, amely az eredeti döntés pillanatában nem volt elérhető a stewardok számára. Ez a bizonyíték ebben az esetben a felügyelők tájékoztatása szerint az Alonso autójára felszerelt előre néző kamerának a képe volt, amelyet csak a sanghaji sprint után tudtak letölteni, így értelemszerűen a stewardoknak nem állt rendelkezésére a felvétel, amikor megbüntették a spanyolt.

Az Aston azzal érvelt, hogy a bizonyíték releváns és jelentős is, mivel a korábbi kameraképekhez képest új nézőpontot jelent, amely minden korábbinál teljesebb képet ad az incidensről, s így szerintük egyértelművé válik, hogy versenybalesetről volt szó, nem pedig olyanról, amelyért Alonsót büntetni kellene.

f1-alonso-kina-aston-2

Nos, a felügyelők azonban úgy ítélték meg, hogy bár kétségkívül „új” és „releváns” volt a bizonyíték, azonban nem tekinthető „jelentősnek”: elmondásuk szerint a felvételek nem adtak hozzá semmi olyan új információt, amely megkérdőjelezné a döntésüket.

Emiatt a sanghaji stewardok úgy döntöttek, elutasítják az Aston Martin felülvizsgálati kérelmét, nem nyitották újra az ügyet, így helyben hagyták a kétszeres F1-es világbajnok két héttel korábbi büntetését.

Alonso azóta Miamiban többször is kifakadadt a büntetések miatt: az ottani sprintet és az időmérőt követően is arra utalt, hogy a spanyol nemzetisége miatt bánnak vele így, s emiatt Mohammed ben Sulayem FIA-elnökkel is beszélni akar.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: