DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
Retro

F1-Archív: Verstappen váltja Kvjatot

Két versenyes eltiltást kapott a BAR-Honda, nyomozás alatt áll Max Mosley szexbotránya, Max Verstappent előléptetik a Red Bullnál - május ötödikei F1-es hírek az elmúlt húsz évből.

2023: A pénteki szabadedzésekkel elkezdődött a Miami Nagydíj hétvégéje: az első tréningen George Russell vezetésével a két Mercedes végzett az élen, a másodikon viszont már Max Verstappen volt a leggyorsabb, míg Charles Leclerc balesetezett.

2022: Sebastian Vettel úgy érzi, fizikailag még három-négy év benne van – de sajtóhírek szerint szezon végén visszavonulhat. Ebben az esetben Fernando Alonso válthatja az Aston Martinnál a pletykák alapján.

2021: Elemzés készült a Formula-1 leggazdagabbjairól. A leggazdagabb versenyző Lewis Hamilton (vagyonát 300-500 millió dollár közé becsülik), a leggazdagabb csapattulajdonos Dietrich Mateschitz, a leggazdagabb versenyzőapa pedig Lawrence Stroll.

2020: A Mercedes technikai igazgatója, James Allison úgy véli, Lewis Hamilton azzal emelkedik ki a többszörös világbajnokok közül, hogy gyakorlatilag egyetlen sportszerűtlen megmozdulás sem köthető a nevéhez.

2019: A Ferrari csapatvezetője négy vereség után elismerte a Mercedes technikai fölényét. A címvédők sorozatban negyedik dupla győzelme után Mattia Binotto azt nyilatkozta, a riválisuk "enyhe előnyben" van, de elmondása szerint az eredmények nem tükrözik saját autójuk potenciálját.

mercedes-ferrari-2019-dppi



2018: A Haasnak az új aerodinamikai szabályok miatt valószínűleg változtatnia kell a kutatás+fejlesztési stratégiáján. Az apró amerikai csapat volt az egyik, amely azok ellen 2019-es változtatások ellen szavazott, amelyeket a sorozat végül mégis jóváhagyott, így az istálló vezetőségének most alaposan át kell gondolnia az új autó fejlesztési folyamatait.

2017: Jótékonysági focimeccset szerveznek Michael Schumacher tiszteletére. A 2013 végén fejsérülést szenvedett világbajnok fia is részt fog venni az eseményen, amelyet július 3-án rendeznek meg a németországi Mainz-ban.

2016: Max Verstappen átveszi Danyiil Kvjat helyét a Red Bullnál. Az energiaitalos csapat megunta orosz pilótája rendszeres hibáit, ezért úgy döntött, mélyvízbe dobja legújabb reménységét, a mindössze 18 éves Verstappent. Kvjat a Toro Rossónál kap lehetőséget arra, hogy összeszedje magát.

2015: Eltűnik a króm a McLaren autóiról. A wokingi istálló egyik tipikus megkülönböztető jele volt a csillogó fémes színezet, ami azonban problémákat okozott a napnyugta alatt és után rendezett futamokon, ezért Ron Dennisék úgy döntöttek, idén új festést terveznek autóikra.

mclaren-2015-action2

2014: Niki Lauda szerint a Mercedes jobb úthenger, mint a Red Bull. A hibrid éra első négy versenyén a német márka érinthetetlennek bizonyult, minden pole-pozíciót és futamot behúzott. Ez a széria Laudát a Red Bull 2010-2013 közötti időszakára emlékezteti, amikor a márka sorozatban négy vb-címet szerzett, azzal a különbséggel, hogy szerinte a teljesen új autók miatt a Mercedes sikere még jelentőségteljesebb.

2012: A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner kifejtette, hogy nem látja okát, miért távozna Mark Webber a csapattól – az ausztrált a Ferrarival hozták szóba mostanában, akik az év végén jó eséllyel elköszönnek Felipe Massától.

2011: Mark Webber úgy nyilatkozott, hogy nagyon valószínűtlen, hogy a következő évet már más csapatnál kezdené meg. Bár a sajtóhírek szerint a Red Bull több opciót is mérlegel, többek közt az Alguersuari-Buemi kettős egyikének előléptetését, illetve Felipe Massa szerződtetését is.

webber-vettel-podium-20112

2010: Ismét tesztpilótai állást kapott az F1-ben az osztrák Christian Klien, aki rossz ómen lehet új csapata, a Hispania számára, hiszen legutóbbi két munkaadója, a Honda és a BMW egyaránt megszűnt.

2009: Több csapat is nehézségekbe ütközött a KERS bevetése során. Az idei éven bevezetett energiavisszanyerő rendszert sem a BMW, sem a Force India nem fogja elvinni a következő, Spanyol Nagydíjra. 

2008: Takuma Sato abban bízik, hogy a Honda életben tartja a Super Agurit. A japánok nemzeti F1-es csapata 2006 óta van a száguldó cirkusz mezőnyében, ám eddigi teljesítménye alulmúlta az elvárásokat, így az idei szezonra a vezetőség szemében kérdésessé vált a létjogosultsága.

2007: Vezető ügyvéd került kijelölésre Max Mosley szexbotrányának nyomozásában. Az FIA elnökéről a The News of the World hírlap szellőztette meg a botrányt kavart hírt, amely szerint a 69 éves férfi náci témájú orgiákat tartott. Ennek felgöngyölítésére nevezte ki a Nemzetközi Automobil Szövetség Anthony Scrivenert.

2006: A Williams tesztpilótája, Alexander Wurz erős napot zárt a Nürburgringen, hiszen mindkét szabadedzésen ő végzett az első helyen – az osztrákot délután Alonso, Schumacher és Doornbos követte.

williams-wurz-2006-action

2005: Az imolai versenyhétvégén elkövetett súlyos technikai szabálytalanság miatt a BAR-t eltiltották a soron következő két futamról, így Barcelonában és Monacóban csak 18 pilóta áll majd rajthoz. Egyes vélemények szerint a brackley-i csapat így is olcsón megúszta, hiszen a teljes szezonból is kizárhatták volna őket.

2004: A korábban számos F1-es csapatnál megforduló Jos Verstappen ismét a királykategória közelébe került, hiszen ma üléspróbán vett részt a Jordannél, s júniusban tesztelheti is a csapat autóját. A hírek szerint a holland versenyzői ülést is kaphat, ha Giorgio Pantano teljesítménye és/vagy szponzori pénzei elmaradnak a várttól.

2003: Fernando Alonsónak köszönhetően azon ritka eset fordult elő ma, hogy nem a futballé volt a főszerep a spanyol sportújságok címlapján. Az El Pais így írt a tegnapi Spanyol Nagydíjról, melyen a hazai kedvenc élete legjobbjával második lett: „Igen, Schumacher nyert, de meg kellett szenvednie érte. Nem engedhette meg magának, hogy levegye a szemét a visszapillantóról.”

schumacher-alonso-2003

2001: A Jaguar azonnali hatállyal kirúgta tesztpilótáját, a világbajnok Jody Scheckter fiát, Tomast, akinek bíróság elé kellett állnia, miután kétes ügyekbe keveredett egy prostituálttal.

2000: David Coulthard menedzsere megerősítette, hogy a skót versenyző a lángoló repülőbe visszatérve megpróbált segíteni a két pilótán, amikor magángépe múlt kedden lezuhant. Hősiessége sajnos hiábavaló volt, hiszen a pilótafülke leszakadt a gépről, a bent ülők pedig életüket vesztették.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: