DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
Formula+

F1Stat: Tizenhatodjára győzelem

Lando Norris F1-es győzelme számos statisztikai érdekességet tartogatott, Verstappen Senna és Prost rekordját ostromolja, Heidfeld újra csúcstartó – miami F1-es statisztikák.

Lando Norris személyében az F1 történetének 114. futamgyőztesét köszönthettük, legutóbb George Russell esett át a tűzkeresztségen a 2022-es interlagosi hétvégén. Norris a 21. brit futamgyőztes, amivel a szigetország magasan vezet az olaszok és az amerikaiak (15) előtt – igaz, utóbbiak esetében csak öten nyertek olyan futamot, mely nem az Indy 500 volt.

Az utolsó versenyző, aki az USA-ban szerezte meg első győzelmét, Michele Alboreto volt, akit az 1982-es Caesars Palace Nagydíjon intettek le elsőként – míg az utolsó, aki az ötödik rajthelyről nyert, szintén egy elsőbálozó volt Sergio Perez személyében a 2020-es Szahíri Nagydíjon. Négyes rajtszámmal utoljára Lewis Hamilton nyert Austinban 2012-ben, mely egyúttal a McLaren utolsó amerikai győzelme is volt.

norris-win-5



Ez volt a McLaren 184. futamgyőzelme, Norris pedig a 21. versenyző, aki hozzájárul ehhez, ennél többen csak Ferrarival ünnepelhettek a dobogó tetején – Hunt, Watson, Coulthard, Hamilton és Button után ő a hatodik brit, aki győzelmet ünnepelhet a wokingiak színeiben.

Norris a 110. versenyén szerezte meg első győzelmét, épp mint Giancarlo Fisichella. Az annak idején 96-tal csúcstartó Mika Hakkinen ezzel már csak 10. a vonatkozó örökranglistán, hiszen Norrisnál is többet várt az első sikerre Nico Rosberg (111), Button (113), Trulli (117), Barrichello (124), Webber (130), Sainz (150) és Perez (190).

perez-2020

Statisztikai alapon kijelenthető, hogy ha valaki 15 dobogót szerzett futamgyőzelem nélkül, akkor 16. alkalommal megszerzi első futamgyőzelmét. Az F1 történetében immár öten vannak, név szerint Patrick Depailler, Jean Alesi, Mika Hakkinen, Eddie Irvine és Lando Norris, akik 15 dobogót szereztek győzelem nélkül, és kivétel nélkül a pódium felső fokára állhattak, amikor legközelebb az első három közt értek célba.

Ezzel Norris visszaadta Nick Heidfeld rekordjait: ismét a német rendelkezik a legtöbb dobogóval (13) és a legtöbb második hellyel (8) anélkül, hogy egyszer is nagydíjat nyert volna.

heidfeld

Max Verstappen karrierje 103. dobogós helyezésével beérte Kimi Raikkönent az örökranglista hatodik helyén, egyúttal a 2022-es interlagosi futam óta először végzett rosszabb helyen, mint ahonnan indult. Miamiben viszont ez nem annyira meglepő, hiszen mindhárom itteni versenyen második lett a pole-pozíciós.

Verstappen sorozatban tizenharmadik versenyén zárt élen legalább egy versenykört, ilyen hosszú sorozatra hetedszer van példa az F1 történetében. A rekord még messze van: Hamilton a 2014-es Magyar és a 2015-ös Brit Nagydíj között 18 versenyen át töltött legalább egy kört az élen, míg a második Jackie Stewart 1968–70-ből.

verstappen-miami-3

Verstappen lett az ötödik versenyző az F1 történetében Senna, Prost, Schumacher és Hamilton után, aki sorozatban hét rajtelsőséget tud szerezni – közülük Sennának kétszer is sikerült ez a bravúr. Ha a következő nagydíjhétvégén is övé lesz a rajtelsőség, azzal nem csak a brazil legenda 8-as csúcsát állítja be, de Alain Prost 1993-as hőstettét is megismétli, aki a szezon első hét nagydíját egyaránt az élről kezdhette meg.

Charles Leclerc 33. alkalommal állhatott dobogóra, ezzel megelőzte Niki Laudát a Ferrari házi ranglistájának hetedik helyén, következik a 36-nál járó Felipe Massa, akit még idén utolérhet, de Fernando Alonso (44) sincs túl messze tőle.

leclerc-miami

A monacói versenyző továbbra is minden egyes idei versenyt a legjobb négy között zárta, legyen szó akár nagydíjról, akár sprintről. A Ferrari ezzel együtt minden idei versenyen és sprinten kettős pontszerzésnek örvendhetett, míg a McLaren most először maradt pont nélkül egyik autójával, „köszönhetően” Carlos Sainz és Oscar Piastri ütközésének.

A dobogósókról még egy teljesen értelmetlen statisztikai adat: az 1972-es Kanadai Nagydíj után mindössze másodszor fordul elő az F1 történetében, hogy a győztes az 5., a második helyezett az 1., a harmadik helyezett pedig a 2. rajthelyről kezdi meg a versenyt.

leclerc-miami-2

A Carlos Sainz büntetése után a 4. helyre előrelépő Sergio Perez sorozatban kilencedszer zár a legjobb ötben – ebben a kilencben egyetlen ötödik hely van Ausztráliából, első viszont egy sincs. Alonsóval együtt Perezé a leghosszabb pontszerzési széria ezzel a kilenccel – ha csak a nagydíjakat vesszük figyelembe.

Lewis Hamilton mindhárom eddigi Miami Nagydíjat a hatodik helyen zárta, amivel idén először végzett George Russell előtt egy nagydíjon, és a tavalyi Mexikóvárosi Nagydíj óta először zárt a legjobb hatban.

hamilton-miami

A sprinttel együtt az RB összesen 12 pontot szerzett a versenyhétvégén, ami a faenzai csapat legjobb termése a 22 egységet hozó 2021-es szezonzáró óta.

Yuki Tsunoda az előző öt időmérőn négyszer is bejutott a Q3-ba, s idén már másodszor intették le a hetedik helyen, aminél jobb helyezést csak kétszer ért el bő hároméves F1-es pályafutása során.

tsunoda-miami

Esteban Ocon megszerezte saját maga és az Alpine első idei pontját, egyúttal Franciaország lett a harmadik nemzet a britek és a németek után, akik 70 különböző szezonban szereznek pontot. A csapatnak mindenkori jogelődjeivel együtt is közel negyven éve, 1985-ben kellett ennyire sokáig várnia a szezon első pontjára.

A 12. rajthelyet megszerző Pierre Gasly saját maga és csapata idei legjobb időmérős eredményét érte el, s a másnap megszerzett 12. helyezése saját maga idei legjobbja volt.

gasly-miami

Nico Hülkenberg 209. futamán sem tudott nyerni, ezzel immár egyedül tartja a győzelem nélkül lefutott legtöbb nagydíj rekordját. Andrea de Cesaris 208, Sergio Perez 189, Nick Heidfeld 183, Romain Grosjean pedig 179 nagydíjon szerepelt győzelem nélkül – közülük a mexikói végül 190. nekifutásra meg tudta szerezni első futamsikerét.

Alex Albon továbbra is minden idei időmérőn pontosan a Q2-ig jutott, egyúttal sorozatban harmadszor kvalifikált a 14. rajthelyre. Csapattársa, Logan Sargeant, valamint Guanyu Zhou pedig továbbra sem jutott a Q2-be idén – Sargeant 17. rajthelye idei legjobbja, míg Zhou az idei hat futamból negyedszer zárja utolsóként az időmérőt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: