Nézőpont: masszív a Fidesz előnye, a Tisza Párt előzi a DK-t

2024.05.07. 07:56
A Nézőpont Intézet április 29. és május 2. között készült legfrissebb közvélemény-kutatásában 1000 főt kérdezett meg telefonon arról, hogy az egy hónap múlva esedékes európai parlamenti választáson melyik pártra voksolna. A felmérés eredménye szerint a Fidesz–KDNP vezeti a listát, a második a Tisza Párt, a harmadik helyen pedig a DK–MSZP–Párbeszéd koalíciója áll.

Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából az derült ki, hogy egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíciója áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van.

Vona Gábor pártja, a Második Reformkor Párt 3 százalékon, Márki-Zay Péter pártja, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Momentum Mozgalom, az LMP és a Jobbik–Konzervatívok pedig 1 százalékon állnak jelenleg, így ezek a pártok a kormányközeli intézet felmérése szerint nem számolhatnak a bejutással.

A pártok első megmérettetését az egy hónap múlva esedékes európai parlamenti választások előtt a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes aláírás összegyűjtése jelentette. Bár Jakab Péter pártjának, A Nép Pártja Mozgalomnak sikerült összegyűjtenie az EP-választáson való részvételhez szükséges 20 ezer aláírást, a Nemzeti Választási Iroda a 20 300 ajánlásból 400-at érvénytelenített, így a párt nem indulhat a választáson.

A Nézőpont Intézet szerint Jakab Péter mintegy 2 százaléknyi szavazótáborral rendelkezett volna, akik a másodlagos preferenciák alapján vagy a Tisza Pártot, vagy a DK–MSZP–Párbeszéd koalícióját erősíthetik, mellyel becslésükben is így számoltak.

A Nézőpont Intézet minden esetben az egyes pártok adott választáson elérhető „legvalószínűbb listás” eredményét közli, amely a részvételüket biztosra ígérő választók bevallott és – a rejtőzködők esetében – segédkérdésekkel beazonosított pártpreferenciáit mutatja be.

2024. június 9-én önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek Magyarországon, április 20-án hivatalosan is elindult a kampányidőszak, a nyitó hétvégén készült kampányriportunkat  itt olvashatja .