„Beszélni kell a kórházak helyzetéről, mert aki oda bekerül, attól retteg: többé nem jön ki”

2024.05.07. 12:08
Az egészségüggyel kapcsolatos aktuális kérdésekről tartott volna tájékoztatót az Országgyűlési Népjóléti Bizottságában Takács Péter egészségügyi államtitkár. Mivel a kormánypártok szerint ez a téma kampánycélokat szolgál, megszavazták a napirendet módosító indítványt.

„Ismét egy különleges helyzetet teremtettek a kormánypártok” – nyitotta meg a keddi ülést Varga Zoltán, a Népjóléti Bizottság DK-s elnöke.

Mint mondta: a kormánypártok részéről Kovács József terjesztett elő a napirendi javaslat módosítására vonatkozó indítványt annak érdekében, hogy még csak véletlenül se eshessen szó a hazai egészségügyről.

Emlékeztetett, hogy Takács Péter április 16-án jelezte: csak kötött időben áll rendelkezésre, az ülésről rövidesen el kell mennie.

Mi ezt méltányoltuk, azzal a kéréssel, hogy a lehető leghamarabb folytatjuk a kórházakkal kapcsolatos kormányzati meghallgatást. Ekkor abban a hiszemben voltunk, hogy tartani fogják a szavukat

– jelentette ki a képviselő, hozzátéve, hogy a kórházak helyzetéről igenis beszélni kellene, „mert aki oda bekerül, attól retteg: többé nem jön ki”.

Varga Zoltán úgy véli, mindezek fényében különösen felháborító és tragikus az indítványban szereplő indoklás, „amely jól szemlélteti a kormánypártok mentális és morális mélyrepülését”.

Az indítványban többek között az alábbi mondatok szerepeltek:

„Takács Péter államtitkár úr ugyanebben a témában hosszasan rendelkezésre állt, érdemi kérdéseket azonban alig kapott, ami azt jelzi, hogy a napirendi pont nem valódi tájékoztatási célokat, hanem kampánycélokat szolgál. Ezért javasoljuk, hogy a napirendi pontot június 9-ét követően tárgyalja meg a Népjóléti Bizottság.”

Mivel a napirendi pont módosítására vonatkozó indítványt tíz kormánypárti képviselő támogatta a három ellenzékivel szemben, a tájékoztató elmaradt.