Így látták a diákok az idei matekérettségit

2024.05.07. 13:38
Folytatódott a 2023/2024-es tanév tavaszi érettségi időszakának kötelező része, a hétfői magyarnyelv- és irodalomvizsga után kedden a matematikatudásukról adhattak számot a diákok, majd a vizsga befejezése után arról is beszámoltak, hogy milyennek érezték az idei feladatsort.

Mint azt megírtuk, kedden 9 órakor kezdetét vette a matematikaérettségi, amely több változást is tartogatott a korábbi évekhez képest. Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint ebből a tantárgyból középszinten 69 047-en, emelt szinten 6616-an érettségiztek.

A matekérettségi is két részből állt, középszinten az első feladatsorra 45 perc állt rendelkezésre, ebben rövid (többségében egyszerű, alapfogalmakat számonkérő, ellenőrző) feladatok voltak, összesen tizenkét darab, majd jöhetett a második feladatlap, ami a húzósabb rész, erre már 135 percük volt a diákoknak.

Anna, egy kaposvári gimnázium diákja az Eduline-nak elmondta, hogy vállalhatónak tartotta a matekérettségi első részét. Lídia, aki egy közgazdasági technikumban végzett, hasonlóan gondolta, azt mondta, hogy az első 12 feladatot egy nyolcadikos is meg tudta volna oldani.

A második részben a diákok szerint akkor is sok pontot lehetett szerezni, ha néhány feladatot nem tudtak teljesen megoldani, ugyanakkor Anna és Lídia is hiányolták a beígért gazdasági számításokat.

Mindketten a 17-es, szolnoki habos islerről és a 18-as, elektromos autókról szóló feladatokat választották, viszont ez utóbbit nehezen értelmezhetőnek találták, már azzal is sok idő ment el, hogy megértsék, miről szól a feladat, azonban ezután már rájöttek, hogy nem annyira bonyolult.

Olyan rutinfeladatokat kaptunk, amik várhatóak voltak

– mondta egy veszprémi diák. Hozzátette, hogy az első részben pár feladatot nehéznek érzett, viszont a második részben a 16-os és a 18-as feladatokat könnyűnek találta.

Egy budapesti gimnázium tanulója, aki angolul írta az érettségit, könnyebbnek érezte az idei feladatsort, mint az eddigieket. Elmondta, hogy nem volt olyan a vizsgán, amit ne gyakoroltak volna az órán, és megjegyezte, hogy szerinte jól sikerültek a számításai.