A Dortmund Párizsban is lenullázta a PSG-t, 11 év után jutott be újra BL-döntőbe

GettyImages-2151943944
2024.05.07. 22:54
Nem jött össze az újabb fordítás, hazai pályán is kikapott a Paris Saint-Germain labdarúgócsapata a Borussia Dortmund elleni Bajnokok Ligája-elődöntőben, így a német együttes a párharcban kapott gól nélkül, kettős győzelemmel jutott be az elitsorozat fináléjába – 2013 után első alkalommal.

Az első mérkőzésen lényegében saját magát verte meg a francia rekordbajnok, mivel a második félidőben futószalagon hagyta ki helyzeteit, a Dortmund pedig első adandó alkalommal gólt szerzett Nicklas Füllkrug révén, amely végül az egyetlen találatnak bizonyult. A visszavágón a Paris Saint-Germain története második Bajnokok Ligája-döntőjéért lépett pályára, a Borussia pedig azért, hogy 2013 után újra az európai klubfutball legrangosabb trófeájáért játszhasson június első napján. 

Mindkét vezetőedző, Luis Enrique és Edin Terzic is lehető legerősebb összeállításban küldte pályára csapatait, amelyek alábbi felállás szerint kezdték a találkozót: 

  • Paris Saint-Germain: G. Donnarumma – Hakimi, Marquinhos, Lucas Beraldo, Nuno Mendes – Zaire-Emery, Vitinha, Fabián Ruiz – O. Dembélé, Mbappé, G. Ramos.
  • Borussia Dortmund: Kobel – Ryerson, Hummels, N. Schlotterbeck, Maatsen – Sabitzer, Brandt, Can – Adeyemi, Füllkrug, Sancho.

A német bajnokságban ötödik helyezett Dortmund az első percektől fogva látványosan lassította a játékot, érthető módon nem volt hova sietnie, minden egyes perccel közelebb került a kitűzött célhoz. Az első veszélyesebb beadás a Borussiához fűződött, rögtön a második percben Julian Brandt kanyarította kapu előterébe a labdát, Hummels már lesállásról fejelt – egyébként Donnarumma kezeibe. 

A Paris Saint-Germain az első öt perc leteltével kezdett aktívabban támadni, inkább a jobb szélen futottak az offenzívák Asraf Hakimi főszereplésével, de a franciák jobb hátvédje rendre pontatlanul ívelt, vagy passzolt laposan középre. Az első kaput eltaláló lövés végül Kylian Mbappé nevéhez fűződött, de a világbajnok szupersztár szöglet utáni kapáslövése viszonylag erőtlenül Kobel kapus kezeiben végezte. 

GettyImages-2151938090
Fotó: Markus Gilliar - GES Sportfoto./ Getty Images

A németek játékára továbbra is jellemző volt, hogy inkább a szoros, egyben fegyelmezett védekezésre összpontosult a hangsúly, csak kontra támadásnál lépte át saját térfelét, viszont ha így történt, akkor veszélyeztetett: Karim Adeyemi büntetőterületen belüli lövését blokkolták a védők. Majd kontrázott a PSG, Goncalo Ramos 17 méterről, középről lőhetett, de nem találta el a kaput. 

Az első félidő derekán úgy tűnt, laposabb lett az iram, egyik csapat sem dolgozott ki hosszú percek óta komolyabb gólszerzési lehetőséget, vagy csak akár egy támadást, amellyel a vendégek szempontjából semmi probléma nem volt, mivel a gól nélküli állás nekik kedvezett. Az „álló háborút” végül Vitinha unta meg, aki egy átlövéssel próbálkozott, de ez sem talált célterületet. Ehhez képest, Ousmané Dembélé azért közelebb járt a gólhoz, jóval közelebbről, kissé kiszorított helyzetből lőtt, de szintén nem találta el a kaput. 

Árulkodó volt, hogy közeledve az első 45 perc végéhez, még mindig az az egyetlen, kósza Mbappé-lövés találta el a Dortmund kapuját. Bezzeg a másik oldalon!

Szinte a semmiből Adeyemi lódult meg kontránál, védők szorításában cipelte a labdát, majd ballal, 10 méterről lőtt, Donnarumma viszont hatalmas bravúrral hárított. 

Ez volt, és végül ez is maradt az első játékrész legnagyobb helyzete, még annak ellenére is, hogy a ráadás másodperceiben Fabián Ruiz távoli lövését Schlotterbeck blokkolta, amelyből majdnem öngól lett. Így gól nélküli döntetlennel vonulhattak pihenőre a felek. 

GettyImages-2151937831
Fotó: Matthias Hangst / Getty Images

A második félidő első másodperceitől kezdve nekiugrott riválisának a PSG, nem is tehetett mást, az idő a franciákat sürgette. Hakimi veszélyes beadását szögletre mentette Ryerson, majd a sarokrúgásra Zaire-Emery érkezett a hosszú oldalon, nehéz dolga nem akadt, a kapuba kellett volna passzolnia a labdát, de csak a kapufát találta el.

Ezt viszont azonnal megbüntette a Dortmund: 

a franciák védelme ügyetlenkedett saját kapuja előterében, összehozott egy szögletet a vendégeknek, amelyből Mats Hummels három hazai játékos közül kiemelkedve, a bal alsó sarokba fejelte a labdát, 0–1!

Hideg zuhany Párizsban, ekkor már összesítésében kétgólos volt a PSG hátránya. Egyre feszültebbek lettek a franciák, de görcsösen folytatták támadásaikat, más választásuk nem volt. Concalo Ramos a tizenhatos előteréből, egyébként ígéretes helyzetből lőtt, de próbálkozása a léc fölött hagyta el a játékteret, majd Nuno Mendes 24 méterről a bal kapufát találta el. Még mindig nem született meg az első francia gól a párharcban.

Elérkezve a rendes játékidő utolsó 15 percéhez, Dembélé szerzett labdát német térfélen, abból Barcola indult, cipelte egy ideig, lövőhelyzetig nem jutott, majd Mbappénak játszotta a labdát, aki távolról lőtt, de teljesen veszélytelenül. 

GettyImages-2151943932
Fotó: Matthias Hangst / Getty Images

Olyan érzése volt az embernek, hogy bármit csinál a PSG, nem fog gólt szerezni, elképesztően stabilan védekezett a Dortmund, mindig oda ért blokkolni egy német láb, vagy Kobel kapus védett, a végeredmény ugyanaz volt. A franciák jelentős mezőnyfölényben voltak, sorra rúgták a szögleteket, de helyzetig nem jutottak, előbb Mbappé sarkalása akadt el a német falban, majd Asensio lövése is ugyanerre a sorsra jutott. 

A 82. percben viszont Kobel már csak szemmel védett, Marquinhos érkezett tökéletes ütemben a jobb szélről érkező beadásra, öt méterről fejelt, de nagyjából fél métert tévedett. Az indulatok pedig csak egyre jobban elszabadultak, Hakimi rontott rá partvonalon túl, földön fekvő ellenfelére, indokolatlan agresszióért sárga lap volt a jutalma. Az utolsó öt percben tovább folytatódott a párizsi balszerencse...

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírását?

Előbb Mbappé kapu tövéből érkező lövését ütötte felső lécre Kobel, majd Vitinha távoli bombája csapódott szintén a kapufán, amellyel már hat olyan lövése volt a hazaiaknak, amely valamelyik oldalsó kapufán, vagy a felső lécen csattant. Azt nem lehetett mondani, hogy a hazai pálya előnye a PSG-vel lett volna. Újabb helyzet nem alakult ki,

a Dortmund kettős győzelemmel, a párharcban kapott gól nélkül jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe, oda, ahol 11 éve nem járt. 

A Bajnokok Ligája elődöntőjének másik párharca, a Real Madrid–Bayern München visszavágóját szerda este rendezik, 2–2-es állásról, amely végeztével kialakul az elitsorozat londoni döntőjének párosítása. 

BAJNOKOK LIGÁJA, ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ 

  • Paris Saint-Germain – Borussia Domrtund 0–1 (0–0) továbbjutott: Dortmund 2–0-s összesítéssel. 
    gólszerzők: Hummels (51.)
  • szerda, 21 óra: Real Madrid – Bayern München (első mérkőzés: 2–2) – élőben az Indexen! 

(Borítókép:  Markus Gilliar - GES Sportfoto /  Getty Images)