Index-infó: Budapesten a volt iráni elnök, informális béketárgyalás lehet a háttérben

GettyImages-152793332
2024.05.08. 12:45 Módosítva: 2024.05.08. 13:39
Sajtóinformációk szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívására Budapesten tart előadást Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége mélységes felháborodásának adott hangot. Lapunknak reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Iráni lapok úgy tudják, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rektorának, Deli Gergelynek az invitálására kedden és szerdán tartott, tart előadást az NKE-n Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök. A meghívás a „közös értékek a globális környezetben” témáról szóló tudományos találkozóra érkezhetett.

Euronews úgy értesült, hogy a rendezvényt május 6–11. között tartják az NKE-n, de valószínűleg zárt körű a tanácskozás. Irán korábbi elnöke a környezetet károsító veszélyek kezelésének fontosságáról mondhat beszédet.

A Hetek szerint Mahmúd Ahmadinezsád – aki 2005-től 2013-ig töltötte be az elnöki tisztséget – egy előadást már megtartott az NKE-n, amit szerdán egy újabb követhet. A lap rátalált egy olyan fényképre is, amelyen Mahmúd Ahmadinezsád és kísérete látható a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A volt iráni elnök meghívásával és előadásaival kapcsolatban kerestük a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, amint válaszokat kapunk, frissítjük cikkünket.

Több szervezet is felháborodott

A Mazsihisz a sajtóinformációkra reagálva közölte: „A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége mélységes felháborodással értesült róla, hogy Budapesten tartózkodik és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen előadásokat tart Mahmud Ahmadinezsád, a holokauszttagadó és Izrael-ellenes volt iráni elnök. Érthetetlen számunkra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetése miképpen engedélyezhette, hogy a velejéig antiszemita Ahmadinezsád előadást tarthasson Magyarország egyik elitegyetemén.”

Közleményükben úgy fogalmaztak: „Az pedig nemcsak felháborító, hanem fájdalmas is, hogy a volt iráni elnök éppen azokban a napokban tartózkodik Budapesten, amikor a magyar zsidó közösség a 80 évvel ezelőtti vészkorszak áldozataira emlékezik idehaza és Auschwitzban. Ahmadinezsád budapesti fogadása mélyen sérti a meggyilkolt halottait gyászoló magyar zsidó közösséget. A Mazsihisz határozott álláspontja, hogy a zsidóellenes Ahmadinezsád egyetemi meghívása és fogadása szöges ellentétben áll a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével.”

A Mazsihisz elvárja az NKE vezetésétől, hogy „kérjen bocsánatot a megsértett magyar zsidó közösségtől, a magyar kormányt pedig arra kérjük: adjanak magyarázatot arra, hogy a kiváló magyar–izraeli kapcsolatok, valamint a kormánynak a magyar zsidó közösséget támogató politikája tükrében Ahmadinezsád magyarországi látogatása hogyan történhetett meg”.

„Tiltakozunk az ellen, hogy Mahmúd Ahmadinezsád, az Iráni Iszlám Köztársaság korábbi elnöke felszólaljon a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen” – közölte az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, valamint a Tett és Védelem Alapítvány.

A közleményükben leszögezték: „Ahmadinezsád nyíltan antiszemita, holokauszttagadó, tagadja a zsidó állam létjogosultságát, és korábban számos alkalommal szólította fel híveit Izrael elpusztítására. Arra kérjük a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetését, hogy fontolja meg, hogy kíván-e lehetőséget adni Ahmadinezsádnak, hogy veszélyes, mérgező eszméit az intézmény falai között terjessze.”

Informális egyeztetés lehet a háttérben 

Az Index információi szerint Mahmúd Ahmadinezsád magyarországi tartózkodásához nincs köze a kormánynak. Ezt megerősítette lapunk kérdésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium is:

A kormány nem fogadta a volt iráni elnököt. Programja egyetemi program. Magyarországon az egyetemeken oktatási és szólásszabadság van. A kormány nem szól bele az egyetemek programjaiba.

A diplomácia világára rálátó forrásunk szerint a volt iráni elnök váratlan budapesti látogatása egy harmadik fél által szervezett találkozó is lehet, ahol informálisan egyeztethet a közel-keleti háborús helyzetről és annak békés rendezéséről, a további eszkaláció megelőzéséről.

(Borítókép: Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök  2012. szeptember 26-án. Fotó: Spencer Platt / Getty Images)