Több mint száz műtétet végzett a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsoportja Bangladesben

2024.05.08. 14:39
A hétvégén hazatért a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsoportja Bangladesből, ahol a szétválasztott sziámi ikrek esedékes kontrollvizsgálataiban is részt vettek. Az önkéntes magyar orvosokból és egészségügyi szakemberekből álló csapat több mint 100 műtétet végzett rászorulókon, a magyar orvosmisszió alkalmából konferenciát tartottak Dakkában és Sirajganjban, ahol több mint 100 bangladesi orvos és szakember hallgathatta meg az alapítvány sebészeinek szakmai előadásait.

Újra Bangladesbe, Sirajganjba látogatott a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsoportja, ahol főként égési sérülést szenvedett gyermekeken és felnőtteken, valamint fejlődési rendellenességgel világra jött csecsemőkön végzett helyreállító műtétekkel tudott segíteni – írja sajtóközleményében a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

A csapatmunkát igénylő komplex műtéteket 12 fős, orvosokból és egészségügyi szakasszisztensekből álló csoport végezte a bengáli kollégák segítségével.

Az idei misszió alkalmával a legfiatalabb beteg egy 7 hónapos lány csecsemő volt ajak fejlődési rendellenességgel, míg a legidősebb egy 60 éves férfi beteg volt, mozgáskorlátozó húzóhegekkel a kezén.

A jelenlegi misszió során 78 betegen csaknem 122 műtéti beavatkozást végeztek a missziós csapat tagjai, mindössze 10 nap alatt. A szűrőmunka részeként pedig 250 embert vizsgáltak meg az orvosok esetleges későbbi beavatkozások céljából.

A gyermekek körében a leggyakoribb fejlődési rendellenesség az ajakhasadék volt, melynek eredményeképpen a gyermekek táplálása megnehezül, ezért rendkívül fontos már fiatalkorban megtervezni a helyreállító műtétek sorozatát, melyet már az első napon megkezdett a missziós csoport – áll a közleményben.

Kéz- és plasztikai sebész szakorvosok komplex kézsebészeti esetek ellátását végezték, a gyermekkorban történt ellátatlan égési sérülések ugyanis később húzóhegek formájában szűkítik be a kezek mozgástartományát, potenciálisan veszélyeztetve a gyermekek fejlődését.

A műtétek mellett utánkövetésre és konferenciára is jutott energia

Az alapítvány gondot fordít a megoperált páciensek utánkövetésére és szükséges rehabilitációjára is. Sultana Razia bangladesi mozgásterapeuta a csapat 13. tagjaként a betegek utógondozásában hatalmas segítséget nyújtott.

Korábban a fejüknél összenőtt ikerkislányok szétválasztó műtétét követően már dolgozott az alapítvány csapatával.

A nagyszámú karitatív műtét mellett a magyar orvosmisszió alkalmából konferenciát tartottak Dakkában és Sirajganjban, ahol több mint 100 bangladesi orvos és szakember hallgathatta meg az alapítvány sebészeinek szakmai előadásait.

Az alapítvány megszervezte az önkéntes orvosaik által 2019 augusztusában szétválasztott, fejüknél összenőve született – idén nyolcesztendős – bangladesi sziámi ikrek éves kontrollvizsgálatait, melyre a szétválasztó műtét helyszínén a Dakkai Katonai Kórházban került sor.

Az alapítvány 5 fős szakembercsoportja helyben a bangladesi kollégákkal együtt áttekintette a vizsgálati eredményeket és egy 5. éves évfordulós ünnepségre is sor került, melynek során a magyar és bangladesi orvosok megköszönték egymásnak a 7 éve tartó eredményes együttműködést az ikrek műtétsorozata kapcsán.

Az orvosok együttesen megállapították, hogy a szétválasztó műtét egyértelmű nyertese Rabeya, aki a kétéves intenzív rehabilitációt és az eredményes iskolai szocializációt követően, minimális mozgási és látási nehezítettséggel ugyan, de korának megfelelő képességekkel bír, írása, kézimunkája kiemelkedő.

Ikertestvére Rukaya halmozottan sérülten éli életét, de fejlődés nála is van, jobban érzékeli a körülötte zajló történéseket, és reagál környezetére.

A 2024 évi misszió sikeres volt. Annak ellenére, hogy a rendelkezésre álló eszköz és időkapacitást missziós csapatunk sikeresen maximalizálta, a gyógyításra szoruló betegek létszáma folyamatosan nő, így már a jövő évi misszió keretein belül operációra szoruló páciensek listáját is megnyitottuk. Reményeink szerint a következő évben is hasonló bizalommal fordul csoportunkhoz a lakosság és még több emberen tudunk majd segíteni

– fogalmazott Dr. Takács Szabolcs, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány elnöke a sajtóközleményben.

Pataki Gergely misszióvezető orvos, alapító mellett a csapat tagja volt Magyar Sarolta, Péterfy Nóra, Baranyai Krisztina, Pusztainé Szenohradszki Katalin, Ezer Erzsébet, Varga Tamás, Vancsó Péter, Maksa Dániel, Karsza-Kiri Zsuzsanna, Micskei László, Lőrincz Erika, Császár Zsuzsa, Takács Szabolcs valamint Sipos Péter.