A Real Madrid klasszisa illusztris társasághoz csatlakozna a Bajnokok Ligája-serleggel

GettyImages-2152131802
2024.05.09. 16:14
Egy dolog egészen biztos: a labdarúgó-Bajnokok Ligája döntője után újabb játékossal vagy játékosokkal bővül az az illusztris társaság, amelyet olyan brit labdarúgók alkotnak, akik nem angol csapattal nyerték meg az európai klubfutball legrangosabb trófeáját. Kérdés, melyik csapatból kerülnek ki az újabb tagok: a Real Madridból vagy a Borussia Dortmundból?

Mekkorát fordult néhány hónap alatt a világ Jadon Sanchóval. Az angol válogatott támadója az idényt még a Manchester United színeiben kezdte, de az Erik ten Hag vezetőedzővel való folyamatos konfliktusok, illetve öltözőn belüli feszültség miatt januárban távozni kényszerült, és visszatért korábbi csapatához, a Borussia Dortmundhoz – kölcsönszerződés keretében. A 24 éves támadó új lendületet kapott régi sikerei helyszínén, kulcsszerepet játszott a Dortmund menetelésében a Bajnokok Ligájában, miközben a Manchester United visszazuhant a tabella nyolcadik helyére. Sancho pedig készülhet a Bajnokok Ligája-döntőre...

Amennyiben sikerrel jár Sancho a Borussiával, úgy a villámléptű szélső lehet a futballtörténelem ötödik olyan játékosa, aki brit labdarúgóként külföldi csapattal nyeri el az európai csúcsfutball legfontosabb trófeáját. Ebben az esetben Sancho honfi- és csapattársa, Jamie Bynoe-Gittens is belépne ebbe a szűk körbe, még annak ellenére is, hogy a fiatal angol nem játszik akkora szerepet a Dortmund sikereiben, mint Sancho. 

Az biztossá vált, hogy idén lesz angol győztes a Bajnokok Ligájában. Mármint nem csapat, mert a világ legerősebb bajnokságaként számontartott Premier League-ből egy klub sem jutott be a legjobb négy mezőnyébe. De a másik finalista, a Real Madrid keretében is van angol labdarúgó, méghozzá az a Jude Bellingham, aki éppen Dortmundból igazolt tavaly nyáron a spanyol fővárosba. 

Apropó Bellingham. Akárhogyan alakul a június elsején esedékes finálé, az már biztos, hogy a Dortmund nagyon jól fog járni anyagilag. Amennyiben a Borussia legyőzi a döntőben a rekordbajnok Real Madridot, úgy 20 millió euró jutalmat kap a nemzetközi szövetségtől. Abban az esetben viszont, ha Marco Reusék elbukják a mérkőzést, 25 millió eurós utalás érkezik a Dortmund számlájára, de nem az UEFA-tól, hanem a spanyol csapattól.

Ennek oka, hogy Bellingham szerződésében van egy feltétel, amely 25 millió euró megfizetésére kötelezi a Real Madridot abban az esetben, ha az angol középpályás Bajnokok Ligája-trófeát nyer a csapattal. 

20 millió euró és Bajnokok Ligája-serleg? Vagy 25 millió euró? Valószínűleg minden dortmundi illetőségű sportvezető, szakember, szurkoló gondolkodás nélkül az előbbi opciót választaná. 

De nézzük, kikhez fognak csatlakozni Sanchóék vagy Bellingham a Bajnokok Ligája-döntő után. Az „első fecske” még a skót Paul Lambert volt 1997-ben, aki éppen a Dortmund színeiben nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot, a döntőben 3–1-re legyőzve a Juventust. A második brit játékos, aki nem angol csapattal nyert BL-t, Steve McManaman volt. Az angol labdarúgó a 2000-es fináléban a Valenciát legyőzve még gólt is szerzett, a Real Madrid tagjaként megnyerve a sorozatot. Egy évvel később Owen Hargreaves a Bayern München színeiben nyert Bajnokok Ligáját, ugyanúgy a Valencia ellen – ezúttal tizenegyesek után. 

A társaság negyedik tagja, a walesi Gareth Bale több címet nyert, mint az előbb felsorolt játékosok összesen: ötször ünnepelt Bajnokok Ligája-trófeát a Real Madriddal, a 2014-es döntőben egy, a 2018-as fináléban két gólt szerzett.

Ez az illusztris társaság bővül egy vagy két újjabb taggal a londoni finálé után. 

LABDARÚGÁS, BAJNOKOK LIGÁJA
2023–2024, ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

A DÖNTŐBEN
Június 1., 21.00, London:  Borussia Dortmund – Real Madrid

(Borítókép: Getty Images)