Ausztrália bírsággal fenyegeti a Twittert online gyűlöletkeltés miatt

2023.06.22. 10:30
Az ausztrál kiberfelügyelet felszólította a multimilliárdos Elon Musk tulajdonában lévő Twitter közösségi oldalt, hogy kezelje felületén a gyűlöletbeszédet. Ennek oka, hogy a felhasználók a Twitteren tapasztalták legnagyobb arányban a kirekesztő és erőszakos megnyilvánulásokat. Amennyiben a Twitter nem reagál a felügyeletnek, akár több mint százmillió forintnyi pénzbírságot kell kifizetnie naponta.

Ausztrália online biztonsági biztosa, Julie Inman Grant közölte, a közösségimédia-felhasználók a Twitteren tapasztalták legnagyobb arányban a gyűlöletkeltést. Mint mondta, a gyűlöletbeszéd miatt érkezett panaszok egyharmada a Twitterhez köthető. Hozzátette, ez azért is ijesztő adat, mivel a Twitternek jóval kevesebb felhasználója van, mint a többi népszerű közösségi platformnak – a TikToknak, a Facebooknak és Instagramnak.

„Úgy tűnik, a Twitter nem tett lépéseket a gyűlölet elleni küzdelemben” – mondta Inman Grant. Hozzátette:

Tudomásunk van arról is, hogy a Twitter ismét elérhetővé tett olyan fiókokat is, amelyeket korábban betiltott gyűlöletbeszéd miatt. Ez pedig több szélsőséges csoportot is felbátorított, köztük a neonácikat, akik a gyűlöletkeltés elsődleges terjesztői

– mondta.

A Twitternek 28 napja van arra, hogy válaszoljon a felügyeletnek, különben 

akár napi 700 ezer ausztrál dollár (közel 160 millió forint) büntetésre is számíthat.

Musk tavaly vásárolta meg a céget, és ígéretet tett arra, hogy megvédi a szólásszabadságot a platformon. A BBC megkereste a Twittert, a cég azonban nem nyilatkozott az ügyben.

Nemrég mondott le a Twitter bizalmi és biztonsági főnöke

Mint írtuk, június elején lemondott posztjáról a Twitter bizalmi és biztonsági főnöke, Ella Irwin. Feltételezések szerint lemondásához többek között Elon Musk korábbi megnyilvánulásának lehetett köze. A bizalmi és biztonsági vezető elsődleges feladata a tartalom moderálása, vagyis az erőszakos megnyilvánulások korlátozása. Ez pedig egy meglehetősen kényes téma, mióta Elon Musk vezeti a vállalatot.  

Musk június elsején, az Irwin lemondása előtti napon nyilvánosan bírált egy tartalommoderációs döntést a Twitteren: a cég korlátozta a What is a Woman című, transzneműekről szóló film láthatóságát, mert szerintük a videó hátrányos nemi megkülönböztetésben részesítette annak szereplőit, ugyanis két esetben nem a megfelelő névmással szólították meg őket.

Musk a videó letiltását nyilvánosan kommentálta. Úgy fogalmazott, emberei hibáztak.

Akár egyetértesz a preferált névmások használatával, akár nem, ennek elmulasztása legfeljebb udvariatlanság, és biztosan nem sért törvényt

– írta.

Még idén nyáron betilthatják a Twittert az EU-ban

Szinte közvetlenül Irwin lemondása előtt a közösségimédia-platform kilépett az Európai Bizottság által létrehozott félretájékoztatás elleni gyakorlati kódexből. Válaszul az Európai Unió augusztus 25-től betilthatja a Twitter közösségimédia-platformot, ha annak vezetése nem tartja be a dezinformáció elleni küzdelemmel összefüggő európai követelményeket.

Miután Musk megvásárolta a Twittert, elbocsátotta az alkalmazottak mintegy 75 százalékát, beleértve a visszaélések nyomon követésével megbízott csapatokat is, valamint teljesen átalakította a vállalat ellenőrzési folyamatát.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM