Ez vár ránk a boltokban az élelmiszerárstop kivezetése után

20230606- MG 7776
2023.06.22. 13:31
A szakma szerint már rég kiöregedett a játékból, de az edző (a kormány) a pályán tartotta. Ennek azonban vége, augusztus 1-jétől kikerül az élelmiszerárstop az infláció letöréséért küzdő csapatból, helyére új reménység, a kibővített kötelező akciózás lép. A piac örül az ársapkák kivezetésének, és várja a kötelező akciózás kibővítésének részleteit.

Hamarosan eljön az élelmiszer-kiskereskedelem szereplői által várva várt dátum. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy augusztus 1-jével kivezetik az egyes élelmiszerekre érvényes vonatkozó hatósági árakat.

„Az árstopok megtették hatásukat, augusztusban várhatóan már érezhető mértékben, 15 százalék körüli szintre csökken az infláció. Ez a trend várhatóan a folytatásra is fennmarad, így év végére a kormány szándékával összhangban egy számjegyű inflációs mutatókkal találkozhatunk. Épp ezért indokoltnak látjuk az élelmiszerárstop augusztus elsejével történő kivezetését” – mondta a kancelláriaminiszter.

A szakmai érdekképviseletek korábban többször is hangot adtak annak, hogy a kiskereskedők masszív veszteségeket kénytelenek elkönyvelni az élelmiszerár-stopos termékeken, ezért „bíznak benne, hogy augusztus elsejétől valóban kivezetik az ársapkákat” – mondta az Indexnek Neubauer Katalin, a hazai tulajdonú kereskedelmi és szolgáltató vállalkozások érdekeit képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára.

Az élelmiszerárstop kivezetésén felül a kormány döntött a kötelező akciózás mértékének 10-ről 15 százalékra történő emeléséről. Gulyás Gergely elmondása szerint ennek az árstopok alól felszabadított termékekre is vonatkoznia kell, hogy a bruttó beszerzésinél 15 százaléknál alacsonyabb áron kell kínálni az adott termékeket. Neubauer Katalin az Index kérdésére elmondta, várják az erről szóló rendelet pontos szövegét, a határozatot pedig „a kereskedelem igyekszik annak megfelelően lekövetni”. Hozzátette, a kötelező akciózás mértékének 10-ről 15 százalékra való emelésével „nincs baja a szakmának”, hiszen „a 10 százalék egy elég alacsony mérték volt, ekkora árengedményért nem igazán mozdulnak meg a vásárlók”.

Kevésbé az ezzel járó gazdasági kár okoz problémát, inkább az, hogy a kiskereskedelmi láncok a 10 százalékra vonatkozó akciózási kampányt négy hónapra – júniustól szeptemberig – előre megtervezték. A friss, 15 százalékos kötelező árleszállításra vonatkozó döntéssel ezt kell most újraírni, de egyelőre nem tudjuk, mikortól

– mutatott rá a főtitkár.

Mint ismert, a kormány 2021 őszén döntött arról, hogy hat termékkörben,

  • búzafinomliszt (BL 55),
  • finomított napraforgó-étolaj,
  • házisertés-comb,
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég,
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej,

az árak nem lehetnek magasabbak a 2021. október 15. napi árnál. A termékek körét tavaly novemberben kibővítették a 

  • tyúktojással,
  • illetve az étkezési burgonya (az újburgonya kivételével),

melyek ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál.

Gulyás Gergely felidézte, hogy az élelmiszer-infláció visszaszorításáért vívott harcban a kötelező akciózáson felül július elsejétől indul az online árfigyelő rendszer, augusztustól pedig már hidegélelmiszert is lehet SZÉP-kártyával vásárolni.

(Borítókép: Németh Kata / Index)