Megdőlt a rekord, soha nem volt még ekkora szél Magyarországon

2023.06.22. 15:08
Megdőlt az országos szélrekord szerdán – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján csütörtökön.

Azt írták, szerdán az esti zivatar idején a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Lénárddarócon óránkénti 114,5 kilométer/órás széllökést mértek.

Ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó maximális széllökés országos rekordja. Az eddigi „csúcs” 109 kilométer/óra volt, ezt a budapesti Lágymányos állomáson mérték még 2007-ben, írja az MTI. Mint arról korábban beszámoltunk, a szerdán este lecsapó vihar fákat döntött ki, ágakat és vezetékeket szakított le Budapesten.

A vihar a késő esti órákban fennakadást okozott a tömegközlekedésben, és néhány kerületben a tűzoltókat is riasztották.

Pest vármegyében több városban, Gödön, Dunakeszin, valamint Vác közelében, Kosdon ugyancsak fakidőlések nehezítették a közlekedést. Nagyrédén egy családi ház tetőszerkezetét vitte le a vihar. Dőltek ki fák Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is – írták a közleményükben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mindeközben csütörtökre két figyelmeztetést is kiadott: az egyiket zivatar, a másikat hőségriadó miatt.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras