Az egyik ellenzéki párt a saját sikerének tartja a kormány bejelentését

DSZZS20221114006 (1)
2023.06.22. 15:04
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentette, hogy augusztusig meghosszabbítják az élelmiszerárstopot, ezt követően viszont kivezetik, és emelik a kötelező bolti akciók mértékét. A Jobbik – Konzervatívok a saját sikerének tartja az árstop megszüntetését, az MSZP viszont megtartaná azt.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón kifejtette, az előrejelzések szerint augusztusban jelentősen csökken az infláció, majd ez a trend folytatódik ősszel is. Emellett működik a kötelező akciózás az áruházakban, indulásra kész az online árfigyelő rendszer, valamint augusztustól hidegélelmiszert is lehet SZÉP-kártyával vásárolni.

A kormány döntése értelmében augusztustól megszűnik az árstop, viszont a kötelező akciók eddigi 10 százalékos kedvezményét 15 százalékra emelik, ami érvényes lesz azokra a termékekre is, amelyek az árstop hatálya alá tartoztak. Ennek számítási alapja a bruttó beszerzési ár lesz.

Momentum: A kommunizmust már próbálták egyszer, akkor sem működött

Gelencsér Ferenc úgy fogalmazott a bejelentéssel kapcsolatban, hogy

a kommunizmust már próbálták egyszer, akkor sem működött. Most megpróbálták megint, a hatékonysága nem változott. Végre rájött erre a kormány is. Pedig mi régóta mondjuk: az árstopok nem működnek.

„Vannak még gazdasági javaslataink, kérdezni ér” – jegyezte meg a Momentum elnöke.

Jobbik: Jó reggelt!

„Újabb jobbikos siker: eltörlik a szemfényvesztő ársapkákat! Jó reggelt! – a délelőtti időpont dacára így is felvezethetnénk a mai Kormányinfót, ahol Gulyás Gergely többek között azt is közölte: augusztus elsejétől megszűnik az árstop” – olvasható a Jobbik – Konzervatívok közleményében.

A párt a Momentumhoz hasonlóan kommunizmust emleget:

Az a kommunista módszer, ami jó ideje csak tovább növelte és repítette fokozatosan Európában az élre a magyar családokat sújtó Orbán-inflációt, és aminek a kivezetését a Jobbik – Konzervatívok már több hónapja sürgeti. Ha végignézzük az elmúlt hetek eseményeit, nem meglepő, hogy a kormány a magyar emberek kárára ezúttal is későn ébredt.

A Jobbik arra is felhívta a figyelmet, hogy a SZÉP-kártyával történő hidegélelmiszer-vásárlási lehetőséget is hosszú ideje követelték.

DK: Nem tudják megállítani az inflációt

A Demokratikus Koalíció szerint

az Orbán-kormány eddig sem tudta és ezután sem fogja tudni megállítani a saját maga által előidézett orbáni inflációt, ezt bizonyítja az árstopok kivezetése. Így az orbáni infláció miatt tovább drágulnak az élelmiszerek és egyre kevesebb marad a magyarok fizetéséből és nyugdíjából.

A párt úgy látja, amíg „Orbán marad, marad az orbáni infláció, marad az élelmiszerdrágulás”.

Az MSZP az árstop fenntartását követeli

Az MSZP szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben a kormánynak „az élelmiszereket drágító különadókat kell kivezetnie, nem az árstopot”.

A magyar dolgozóknak, családoknak most van szüksége a segítségre! Az MSZP már korábban egy komplex javaslatcsomagot dolgozott ki Mentőcsomag a háztartásoknak néven, amely érdemben csökkentené a megélhetési válság közepette a lakosságra nehezedő terheket. Az ársapkákat fent kell tartani mindaddig, amíg nem csökken számottevően az infláció

– hangsúlyozták a szocialisták, hozzátéve: „Az élelmiszerek és a lakossági energiahordozók maximum 5 százalékos áfakörbe tartozzanak. A legrászorultabb családoknak adjunk élelmiszer-bankkártyát. A kisboltoknak és a termelőknek adjunk kompenzációt. Továbbá hónapok óta küzdünk azért, hogy az idősek kaphassanak további nyugdíjemelést, mivel a januári 15 százalékos nyugdíjemelést már régen megette az infláció”.

(Borítókép:  Szigetváry Zsolt / MTI)